18/12/2011

Per dos sacs de pinso

2 min

La víctima més entranyable de la crisi viu a Mallorca, i és un gos de tres anys que respon al nom de Nut i que acaba d'ingressar a les populoses files dels aturats de les Balears, comunitat capdavantera a l'estat espanyol pel que fa a índex de desocupació. El bo d'en Nut és un ca de bestiar, raça autòctona ancestralment dedicada a la custòdia de la casa i al pastura d'ovelles, cabres, vaques, cavalls, mules i porcs. Per això no ha de resultar estrany que, d'acord amb els temps, un exemplar com en Nut s'hagués reciclat en una ocupació com la de guardià de les estacions de tren i metro dels Serveis Ferroviaris de Mallorca (SFM). A això es dedicava el nostre protagonista, amb la docilitat i l'esperit de servei que caracteritzen els animals de la seva casta. Fins fa quatre dies.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Fa quatre dies, les retallades pressupostàries van afectar greument la unitat canina dels SFM, que ha quedat desmantellada. Hi havia quatre gossos preparats per a la persecució de carteristes, traficants de drogues, vàndals i barruts que no volen pagar el títol de transport, i ara cap d'ells segueix en actiu. L'administració pública ha decidit estalviar-se els 150 euros de complement que rebien cadascun dels seus cuidadors per alimentar, cuidar i entrenar aquests animals. La diferència és que l'amo d'en Nut, un guàrdia de seguretat que es diu Jaume Esteva, ha decidit plantar cara a la injustícia que es comet amb el seu pupil i company de fatigues.

Dit i fet, Jaume Esteva ha remès una carta al gerent dels SFM, José Ramón Orta, exigint la indemnització que correspon a un acomiadament tan poc procedent. En la missiva, Esteva exposa les dimensions emocionals del cas: "No sé com dir-li [a Nut] que ja no té feina sense que això l'afecti psicològicament. [...] Senyor Orta, em podria explicar com li dic això al meu gos Nut, que [...] ha estat enviat a l'atur sense cap dret?" De moment no hi ha resposta per part del responsable dels SFM, però Jaume Esteva ho té clar: "L'han utilitzat i ara li han pegat una coça sense cap mirament", valora, en declaracions als mitjans locals.

Esteva entén que el seu gos té dret a una indemnització, que ell valora en espècies: "Com a mínim, dos sacs de pinso al mes durant un any, ja que tampoc seria lògic que ell percebés els diners". En efecte, ens costa d'imaginar en Nut (tot i que, per les fotos, fa cara de ser prou espavilat) entrant al súper amb els 150 euros a la boca per adquirir la seva pitança. La petició d'Esteva, per tant, és del tot raonable, i fem vots perquè com a tal sigui entesa i atesa. Mentrestant, la nova vida d'en Nut com a desocupat es basa en dos conceptes: aire lliure i exercici. Jaume Esteva l'ha instal·lat a la seva finca a Porreres, on el ca surt cada dia a córrer per mantenir la bona forma física. Una excel·lent recepta contra l'ostracisme, en els temps que corren. "Ha estat un vigilant més dels SFM. Ha treballat molt i jo només vull que l'ajudin. No es mereix que el tractin d'aquesta manera", reivindica el seu cuidador. Així sia.

stats