16/12/2011

El drama dels proveïdors de la Generalitat

2 min

Catalunya ha estat tradicionalment un país d'emprenedors, de gent d'empresa, de persones que han convertit una idea en economia productiva, en llocs de treball. Molts d'aquests petits empresaris i autònoms tenen com a client l'administració pública, que d'aquesta manera guanya en eficiència i flexibilitat. L'anunci que l'impagament per part del govern central de 759 milions repercutirà especialment sobre els proveïdors és la pitjor notícia per a una economia basada en les pimes, com la catalana.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

L'impagament de factures -no només per part del sector públic- és ara mateix la principal amenaça per a multitud d'empreses. Com va recordar ahir el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, els estats encara tenen marge per aconseguir crèdit i traspassar-lo a les empreses per evitar l'escanyament de l'economia. El cas que expliquem avui a l'ARA, el d'una empresa de seguretat que treballa per al departament de Salut, resulta aclaridor. No cobra les factures de la Generalitat des del mes de març i aviat el propietari es podria veure obligat a començar a acomiadar treballadors. Al costat d'aquest drama, el retard en l'ingrés d'una part de la paga de Nadal als funcionaris sembla un tema menor. En tot cas, el Govern ha de prendre les mesures necessàries per evitar que cap empresa hagi de tancar per culpa dels seus problemes de tresoreria. S'ha de filar prim a l'hora de decidir quines factures es paguen abans i quines es posposen. Però sobretot cal articular una estratègia unitària perquè el pròxim govern espanyol faci efectiu el pagament dels 759 milions en el termini més breu possible.

La via judicial pot servir a la llarga per posar en evidència l'estat espanyol, però no resoldrà el problema a curt termini. Mariano Rajoy ja ha demostrat que vol tenir CiU al costat per emprendre les reformes econòmiques que li reclama Brussel·les. Abans, però, hauria de complir amb els catalans i pagar els 759 milions.

stats