23/07/2012

Els efectes col·laterals de la crisi econòmica

2 min

Aquesta crisi econòmica que ningú sap dir quan i com acabarà està començant a canviar les percepcions de la ciutadania sobre la democràcia. El segon lliurament de l'enquesta electoral i d'actualitat que publica l'ARA ofereix una dada per reflexionar: més d'un 40% dels ciutadans consideren que un govern de tecnòcrates ho faria millor que un de polítics escollits a les urnes per conduir la situació econòmica. I són més els que secunden aquesta opinió que els que s'hi mostren en contra.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Són dades que tenen una importància especial i obliguen a una profunda reflexió sobre els valors democràtics just en un moment en què no es pot descartar un rescat total d'Espanya que inclogui un canvi de govern (fins i tot es parla d'un perfil tecnòcrata com el de Josep Piqué). El prestigi de la classe política ja estava molt desgastat abans de la crisi, però ara està caient en picat per la seva incapacitat de donar respostes efectives a la degradació de la situació econòmica. A la mateixa enquesta els ciutadans es mostren en desacord amb les retallades com a única política possible en aquest context. La raó és que dos anys després de l'inici dels ajustos encara no es veu el fons del pou (¿serà suficient l'últim paquet de 65.000 milions anunciat per Mariano Rajoy?) ni, encara menys, llum al final del túnel.

El terreny està cada cop més adobat perquè hi creixin tot tipus de populismes, però també per a vulneracions dels principis democràtics si des d'Europa s'aposta per imposar governs que, sota l'aparença de ser purament tècnics, en realitat responen a la ideologia d'aquells que els patrocinen.

Els governs han de ser legals, però també han de tenir legitimitat democràtica. I el que perjudica més la seva credibilitat és que, com passa ara amb el govern de Rajoy, facin el contrari del que van prometre. Per aquest camí, el d'ignorar l'opinió dels ciutadans, una majoria de la població pot arribar a la conclusió que la mateixa democràcia és prescindible.

stats