03/11/2020

Una votació històrica

1 min

Després de quatre anys de presidència de Trump, i desafiant una pandèmia, els nord-americans han anat massivament a les urnes. Llargues cues mai vistes per anar a votar el dimarts després del primer dilluns de novembre. Llargues cues per votar presencialment que s'afegien als 100 milions de vots anticipats, el 70% de la participació total del 2016, quan Hillary Clinton va guanyar el vot popular però va perdre la presidència.

La mobilització al país és extraordinària i les iniciatives per facilitar l'expressió popular, permetent el vot per correu fins divendres en algun cas, obligaran a un recompte més lent de l'habitual i, molt probablement, a esperar la resolució judicial sobre denúncies creuades per intentar controlar els resultats.

Fa mesos que Trump insinua que les eleccions no seran netes, i el president del caos ha demostrat sobradament que no té escrúpols quan es tracta de guanyar la partida al preu que convingui. Les llargues cues davant dels col·legis electorals, el massiu vot anticipat i l'avantatge en les enquestes fan que Joe Biden sigui el favorit per ocupar la Casa Blanca i intentar refer el trencament social en un país que mai havia estat tan polaritzat. No serà fàcil tenir uns resultats ràpids ni contundents, i tot indica que Trump pot autoproclamar-se guanyador o començar a litigar els resultats als tribunals. La jornada electoral més atípica avança també un recompte atípic i complex.

stats