12/01/2018

La dona de Miquel Roca

2 min

Periodista i escriptoraLa frase de Miquel Roca, pare biològic de la Constitució, va ser aquesta: “Una dona li diu al marit que es vol divorciar i aquest li respon que es quedarà sense segona residència, sense la custòdia dels nens... Ella esclafeix a plorar. «Per què plores?» «Perquè em pensava que em diries que encara m’estimes». Doncs els gestos són això”.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Benvinguda sigui de nou la paràbola del matrimoni heterosexual que ens serveix per parlar de Catalunya i Espanya. És una paràbola que hem fet servir, sobretot, els republicans indepes, perquè pressuposa -cosa que els monàrquics constitucionalistes no fan- que Catalunya és un subjecte polític com Espanya que vol veure reconeguts els seus drets. Resulta revelador, no cal dir-ho, que en aquestes comparacions Catalunya sempre sigui la dona i Espanya sempre l’home.

Anem al matrimoni de Miquel Roca. Ella es vol separar i, pel que es desprèn de les seves paraules, podria fer-ho. Vet aquí la primera diferència. La dona de Miquel Roca té dret a demanar el divorci. Catalunya no el té. Però el marit de Miquel Roca, això sí, l’amenaça. Primer, amb els béns materials. Es quedarà sense la segona residència. I després, amb els més preuats: la custòdia dels fills. Dues amenaces que són injustes i abusives i que diria que l’advocada de la dona no acceptaria. Però esclar, Miquel Roca és advocat i dels bons, com certificaria la germana de Felip VI. Per tant, hem de pensar que Roca ja compta que aquest marit metafòric fa coses il·lícites i injustes per atemorir-la.

Ella, ja ho hem vist, és una inestable. No volia el divorci de veritat. Per això plora. Ella volia que li diguessin que l’estimen i per això havia muntat tot el numeret. És el tipus de dones i de regions que se suposa que hem de ser. Les que esperen un “gest” del marit i no saben mai res dels seus negocis.

stats