Els equilibris del president Bartomeu

Aaquestes altures de la pel·lícula ja sabem que és impossible separar política i esport. Sigui per acció o per omissió. I encara resulta més difícil si un dels actors és el Barça i el conflicte en qüestió afecta Catalunya. El club, per història i per tradició, sempre s’ha vinculat amb el catalanisme. El que passa és que fins ara n’hi havia prou -prou entre cometes- defensant la democràcia i les institucions catalanes. Però el Procés avança a passos de gegant i molts es pregunten si l’entitat no hauria de fer un pas més.

S’estan succeint els esdeveniments i molts socis i aficionats senten la necessitat d’aprofitar l’altaveu del Camp Nou per expressar les seves idees. Ahir, per exemple, el club va haver de fer una crida per megafonia per demanar “civisme” i mirar d’evitar que ningú saltés a la gespa. No va passar. I penso que és bo.

Però una cosa és que ho faci la gent, individualment, i l’altra és que s’hi impliqui directament el club. L’exemple més clar és el de dimecres, amb la lona (DRE) en el partit de Champions, dos dies després que es confirmés l’empresonament dels presidents d’Òmnium i de l’ANC. Per a les entitats, insuficient -per això, com a mesura de protesta, van declinar la invitació per anar a l’estadi-. Per als altres, en canvi, una provocació en tota regla. Quantes vegades es vol acontentar tothom i al final resulta que acaben tots enfadats?

Bartomeu, però, va fer un pas endavant a l’assemblea. El seu missatge conciliador del matí havia caducat dues hores després amb l’activació de l’article 155. I el president va saber reaccionar, agafar el bou per les banyes i va demanar el torn de paraula per posar-se clarament a favor de les institucions catalanes, dels mitjans públics, de fer valer la veu dels ciutadans.

El missatge va ser clar i, penso, encertat. Ningú no podrà dir que el president, que el club, que el Barça, es va posicionar a favor de la independència -que, penso, no ho ha pas de fer-. Simplement es va posar a favor de Catalunya, on sempre ha de ser el Barça.