28/02/2021

Estelades que només veuen a Madrid

2 min
Estelades que només  veuen a Madrid

¿CONEIXEN LA GRAN trituradora cavernosa? És una màquina que hi tires a l’embut qualsevol notícia i et surt un titular que et diu que la culpa és dels independentistes. També és coneguda com a màquina “por-el-procés ”, perquè aquesta és la cua que duen totes les notícies, parlin del PIB, el canvi climàtic o la crema de contenidors. Unes mostres de les portades d’aquest diumenge: “Juliana Canet, la influencer a sou de Catalunya Ràdio que esperona la violència” (El Mundo ), “Memòria d’un mosso atacat i abandonat per la Generalitat” (també d’El Mundo ), “Secessionistes i anarquistes, atiats pels polítics, cronifiquen els disturbis” (Abc ), “L’independentisme radical renova en l’últim any les seves estratègies de lluita” (més Abc ).

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Mentrestant, la premsa catalana parlava dels esdeveniments, però no sucumbia a aquest profiling tan descarat com malintencionat i, sobretot, equívoc. “Protestes antirepressió a tot el país. Milers de persones es van manifestar pacíficament, amb alguns actes vandàlics aïllats”, deia El Punt Avui. A El Periódico el titular era “Protesta desbordada” i en un dels subtítols s’hi recollia la voluntat de considerar els aldarulls des d’una perspectiva no reduccionista i sistèmica, quan es deia que “la violència desencadenada pel cas Hasél i el paper dels antiavalots aviven el debat”. La Vanguardia titulava “Atacs contra la policia a Barcelona”, però dels autors només deia que eren “grups violents”, sense posar-los la llufa de l’independentisme.

La diferència entre una riba i l’altra és abismal. Però mai assumiran aquest biaix criminalitzador. Si mai confrontes el contrast amb la premsa catalana, diran que és submisa amb l’independentisme, ficant tots els diaris al mateix sac. És a dir, fent exactament el que fan amb els manifestants per Hasél.

stats