30/10/2021

Exorcismes i conxorxes

2 min

El 16 de febrer d’aquest any Pablo Casado va anunciar que el PP abandonaria la seu del carrer Génova de Madrid. Davant de les notícies sobre diners i prebendes amb motiu d’unes obres de reforma, el president del PP, que no tenia cap interès en contribuir a aclarir els fets, va optar pel que semblava una cerimònia d’exorcisme per allunyar el fantasma de la corrupció. Ara la justícia acaba de condemnar Luis Bárcenas, ínclit tresorer del PP de Rajoy, i el mateix partit pel finançament irregular d’aquelles obres. I el PP segueix allà, sense que tinguem notícies de cap previsió de trasllat, en un moment en què el calendari mostra pendents encara 25 casos de corrupció vinculada al partit. Un viacrucis que pot arribar fins al 2027.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

L’immobilisme del PP fa sospitar que els seus dirigents han arribat a la conclusió que la corrupció afecta poc el comportament dels seus votants. I que les barroeres denúncies contra l’amenaça de ruptura de la unitat de la pàtria o del desplegament d’una república veneçolana blinden prou el partit davant dels seus com per no posar-se pedres al fetge. Realment, ¿en aquest país la corrupció està ja assumida com un element del paisatge i es pot lidiar amb ella amb tot el cinisme que calgui? És cert que s’han acumulat tants casos -i no només a la dreta- que cada cop és menys notícia. Les coses es normalitzen per repetició. Però no hauria de ser fàcil el camí d’un partit que fa tant temps que té la casa tan desendreçada.

Amb la falsa renovació del Constitucional hem pogut constatar que PP i PSOE segueixen creient-se propietaris del règim. Un dels episodis destacats d’assistència mútua bipartidista va ser el 2016, quan Rajoy va ser elegit president gràcies a l’abstenció del PSOE. Pedro Sánchez s’hi va negar. I la vella guàrdia del partit el va obligar a deixar l’acta de diputat i la direcció del partit. Ara, el PSOE ha acceptat sense objecció els dos candidats al TC proposats pel PP. Les notícies sobre Enrique Arnaldo i els seus vincles econòmics amb Génova posen en dubte la seva idoneïtat. Què farà el PSOE? ¿Votarà a favor dels candidats del PP en el tràmit parlamentari? ¿Sánchez oblidarà el passat i assumirà un vici de la conxorxa bipartidista? No ens queixem després si la gent actua pensant que tots són iguals.

stats