28/12/2011

Els fanàtics de tota mena emparen el seu masclisme en la religió

2 min

Fa uns dies, Tanya Rosenblit, una dona jueva que viu a la ciutat israeliana d'Ashod, va pujar a un autobús i es va asseure al seient de darrere del conductor. Fins aquí tot normal. A mesura que anava pujant gent a l'autobús, però, és va armar una revolta de jueus ultraortodoxos que va obligar fins i tot a la intervenció policial. La raó, o la desraó, és que els fanàtics religiosos consideren que ells no poden seure al darrere d'una dona i han imposat per la via dels fets la segregació als autobusos públics en moltes poblacions.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Tanya Rosenblit es va negar a moure's i gràcies a la seva resistència ja ha estat batejada com la Rosa Parks israeliana, en referència a la dona negra que el 1955 va desafiar les lleis racistes als Estats Units. El seu gest ha donat rellevància a un problema que fins ara semblava amagat, almenys als ulls de la comunitat internacional.

De fet, el seu cas no és l'últim. Dijous passat, una nena de vuit anys va ser insultada i escopida per un jueu ultraortodox quan anava a l'escola amb una faldilla llarga i els cabells descoberts. A la ciutat dels fets, Beit Shemesh, ahir hi va haver una concentració de protesta contra la discriminació sexista que vol imposar aquesta minoria religiosa. Tot i ser només el 10% de la població del país, la seva influència és molt important tant en el terreny econòmic com polític. El primer ministre Benjamin Netanyahu ha hagut de sortir a defensar la igualtat entre homes i dones.

Sembla una cosa lògica, però no ho és per als fanàtics que s'emparen en la religió per posar en pràctica el seu masclisme més ranci. Siguin islamistes radicals (fins ara els més visibles), ultraortodoxos jueus o, com al nostre país encara recorden moltes dones, els catòlics extremistes. No és una qüestió religiosa, tot i que els seus líders molts cops encoratgen aquestes conductes, sinó la resistència d'una societat patriarcal a perdre privilegis i la por d'alguns homes a la revolució més important del segle XX, la de les dones. En aquest tema, ni un pas enrere.

stats