03/10/2017

'Fedal' a la Laver Cup

2 min
Rafa Nadal i Roger Federer

La innovació en l'esport és extremadament complexa. Darrerament, si succeïx ho fa via la introducció de tecnologia que millora l'experiència dels espectadors o dels protagonistes en els terrenys de joc. L'ull de falcó o el denominat 'goal control' en són dos exemples. Costa molt trencar amb els formats existents de competició o canviar-ne els models. Els motius? Calendaris increïblement atapeïts, sense espais per a competicions addicionals o provatures estranyes. A més a més, intentar fer modificacions sobre les competicions actuals obliguen a l'aprovació de tots els implicats en les mateixes per a poder introduir-hi els canvis, i pocs cops s'hi troba el consens. Quan no són els grans, són els petits, els mitjans audiovisuals o altres implicats en l'equació de la unanimitat. Fins i tot, en moltes ocasions són els elevats costos que tenen les primeres edicions d'aquestes noves competicions i la falta d’inversors que assumeixin el risc. Doncs bé, un esport, el tenis, acaba d'aconseguir afegir la innovació en la competició creant un format nou de torneig: La Rod Laver Cup. Darrere hi estan dos dels grans, els organitzadors de l'US Open i de l'Australian Open, que n'han impulsat l'organització amb la implicació personal directa dels dos jugadors més grans de la història del tenis, Roger Federer i Rafa Nadal.

Fa un parell de setmanes, en un dels pocs forats que quedaven en el calendari, en una setmana típica de descans dels jugadors, es va engegar una competició que és, ni més ni menys, la còpia tenística de la Ryder Cup de Golf. Europa contra la resta del món, en golf és tan sols contra Amèrica, en un format molt dinàmic de partits d'individuals i de dobles amb rotacions contínues dels protagonistes durant tres dies, combinats amb formats de puntuació més ràpids i atrevits que el sistema habitual de competició. Aquest any s'ha jugat a Praga, l'any vinent serà a Chicago.

El millor de l'edició inaugural de la competició ha sigut la possibilitat de veure una imatge única, que cap torneig anterior havia aconseguit generar: Federer i Nadal, jugant de parella de dobles, en el que les xarxes van batejar com a #Fedal. Per aquesta imatge sola ja valia la pena inventar la competició. El resultat, una competició que és diferent, diversa, atrevida, divertida, emocionant i única. L'èxit definitiu dependrà dels drets de televisió i els espònsors, el públic estarà assegurat, ben segur que no serà fàcil. Els jugadors, vist el resultat de la primera edició, apostaran per seguir participant-hi, n'estic segur. Visca la innovació, també en l'esport.

stats