President Torra

La institució que ara representa ha estat sota sospita des que va ser restaurada

FERRAN SÁEZ MATEU
FERRAN SÁEZ MATEU Escriptor i professor a la Universitat Ramon Llull

Molt Honorable President, això que us explicaré a continuació, i que de ben segur recorda, va passar fa tot just 30 anys, el 1988, a Santa Coloma de Gramenet. Un antecessor seu en el càrrec, Jordi Pujol i Soley, venia o anava a inaugurar alguna cosa a l'esmentada població, i va ser apedregat per un grup de persones que, a més, li van colpejar el vehicle. Pujol va sortir del cotxe oficial i es va acostar sol i amb pas decidit cap als agressors, que l'observaven atònits. S'hi va adreçar en castellà. Els va dir dues coses. Primera: que malgrat haver trencat vidres dels automòbils de la comitiva i haver-los intentat agredir físicament no els detindrien ni formularien cap denúncia contra ells. Segona: que, en aquest país, tant si es parlava en espanyol com en català, la gent s'havia de comportar civilitzadament i no apedregar a ningú.

Si em remeto a aquell episodi, president, no és per cridar el mal temps, sinó només per contemplar el present tot gratant una mica la superfície del passat recent. Si avui, a Catalunya, en les mateixes circumstàncies, algú apedregués el cotxe oficial de Mariano Rajoy, als autors se'ls encolomaria el delicte d'odi reinventat 'ad hoc' pel ministeri de l'Interior –i que ja té poc a veure amb l'article 510 del Codi Penal– i acabarien cautelarment a la presó a l'espera de judici. Però la cosa no acaba aquí, per descomptat. Si llegiu els comentaris saturats d'odi i de crides a la violència física que hi ha a sota de l'esmentat vídeo observareu que això de què ara us acusen ja formava part de l'argumentari... abans que fóssiu president. Sense que el contingut de les imatges de Pujol del 1988 hi tinguin res a veure, un tal Javier Rodríguez Andrés comenta: "Xenofobia en estado puro". Això està escrit fa només dues setmanes. És ben curiós que surti tot just aquest concepte, sense cap relació amb el contingut del vídeo. Sí, és curiosíssim. Un altre usuari, que signa públicament com a Agustín Ierto, diu: "Q hacen escuchandole y no le linchan?" [sic] ¿Us imagineu, president, que un servidor, per exemple, fes el mateix comentari però referit a un dirigent espanyol? Fer una crida pública al linxament sembla greu... però només en funció de qui la faci.

Els insults i les amenaces surten de franc quan ets del bàndol dels qui tenen la paella –i la porra– pel mànec

Per explicar-vos tot això podria haver triat entre milers d'exemples on els insults, les amenaces i fins i tot les agressions físiques surten de franc quan formes part del bàndol dels qui tenen la paella –i la porra– pel mànec. Si he triat aquest és perquè permet visualitzar que la institució que ara representa ha estat sota sospita des que va ser restaurada. Molta gent creu que té dret a apedregar-li el cotxe oficial, per entendre'ns, i també a retreure-li el que considerin oportú. És igual el que faci o deixi de fer: els titulars ja estaven redactats fa temps. A més, pel que acabem de veure, hi ha una xarxa de delació que no només fa captures de pantalla selectives sinó que les tradueix a diverses llengües i les distribueix (qui ho paga, tot això?). En tot cas, president, jo li aconsello, amb tot el respecte, que només utilitzi Twitter per felicitar l'any nou amb una frase feta mentre rellegeix el 'Breviari dels polítics' del cardenal Mazzarino (excel·lent traducció al català de Ramon Alcoberro a Edicions de la Ela Geminada), on s'argumenta que el millor aliat del governant és el sigil. A la pàgina 104 d'aquest paper, per cert, hi trobarà un interessant capitolet intitulat –ai!– "Acabar amb una sedició". Diu Mazzarino: "Fes córrer la brama que els dirigents de la revolta només pretenen el seu interès personal i aspiren a la tirania, al preu de la desgràcia i de la sang dels altres, i que no estan disposats a repartir res". I pensar que alguns oradors de l'actual oposició al Parlament creien haver formulat arguments originals!

M'agradaria acabar amb un somriure. Entre els comentaris al vídeo esmentat, el segon més votat és el d'un usuari que signa com a Cid Campeador. Amb lacònica elegància proclama: "Valla ladron" [sic]. He picat damunt del 'nick' d'aquest geni de l'ortografia, tan valorat en aquell raconet de YouTube, i he vist que té publicat un únic vídeo. S'hi veu un preciós crepuscle vermellós, així com esteles de condensació dels avions; però el Cid l'intitula: "Fumigada en Barcelona". L'home creu en la teoria conspiratòria dels 'chemtrails', tot i que sembla incapaç de pronunciar el terme. Si esteu llegint aquest article en l'edició digital, president, us recomano que mireu les imatges i n'escolteu els comentaris. Crec que us ajudaran a relativitzar la força real dels vostres adversaris.