03/10/2021

La geopolítica del gas

2 min

La pujada descontrolada del cost del gas natural amenaça amb desestabilitzar la recuperació econòmica de la majoria de països del món. Es poden comprendre certs augments puntuals del preu del gas arran de variacions en la demanda i l’oferta, però el que estem vivint va molt més enllà del fet que l’Àsia estigui augmentant el consum o que la UE tingui les reserves de gas en mínims.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

El problema del gas prové principalment de Rússia, ja que Putin està pressionant Alemanya per accelerar la posada en marxa del nou gasoducte que, a través del Bàltic, permetrà al principal productor de gas del món multiplicar per dos el volum que exporta a la UE. Aquest volum el restarà, principalment, de dos països: Noruega i els Estats Units. Rússia està reduint la producció de gas perquè augmentin els preus i així pressionar Alemanya.

El gas té una importància estratègica, ja que és el que permet compensar la producció d’electricitat que a Europa no aconseguim produir amb energies renovables o energia nuclear. A banda de l’ús domèstic o empresarial, el gas és la primera matèria amb què cobrim el nostre dèficit productiu d’electricitat. Europa no és autònoma energèticament, i això és un problema perquè ens convertim en l’arma llancívola de les pugnes entre els Estats Units, Rússia i la Xina, que són les primeres potències mundials a nivell productiu. Europa s’ha convertit en una economia de serveis i institucional.

El problema amb la pujada del gas és com, en el sistema tarifari elèctric, afecta els preus de l’electricitat. Aproximadament, per cada euro que augmenta el gas, augmenta dos euros el preu de l’electricitat en el mercat majorista.

Bona part dels estats membres de la UE estan “salvant” empreses i llars a base de compensar amb pressupostos públics aquestes pujades i, d’aquesta manera, a través del gas, Rússia pot incidir en l’endeutament públic d’Europa. És urgent que Europa esdevingui autosuficient en la producció de la seva energia. L’aposta per les renovables ha de culminar i com més aviat millor.

Fernando Trias de Bes és escriptor i economista.

stats