28/04/2012

El govern de Rajoy torna a canviar d'opinió i apujarà l'IVA el 2013

2 min

El govern de Mariano Rajoy va aprovar al febrer la reforma laboral més agressiva que hem viscut pel que fa als drets dels treballadors amb l'argument que era "necessària" en un país amb un atur impropi d'un estat desenvolupat. L'objectiu era "tornar a crear ocupació".

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

A curt termini, aquest objectiu s'ha incomplert del tot. Les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) sobre el primer trimestre d'aquest 2012 són esfereïdores: a Catalunya ja hi ha 836.900 persones sense feina, i 240.000 han esgotat la prestació.

El problema és que el govern espanyol no ha donat gaires bones notícies tampoc de cara al mitjà termini. L'índex d'atur amb què es preveu tancar el 2012 és el 24,3%. I encara que, segons la Moncloa, l'economia començarà a créixer lleugerament el 2013 (un 0,2%), només es generarà ocupació, i molt poca, a partir del 2014. El 2015, l'atur encara estarà per sobre del nivell que hi havia quan Rajoy va arribar a la Moncloa: un 21,6%.

Aquestes xifres expliquen que tenim problemes econòmics colossals -començant per la sequera del crèdit que complica l'operativa de moltes empreses- que estan derivant en problemes socials i reforcen el repte de mantenir la cohesió social. La perspectiva d'una pujada de l'IVA, que molts economistes auguraven com a inevitable per aconseguir ingressos amb què reduir el dèficit al 3% el 2013, no ajudarà a sortir de la crisi, sinó que frenarà encara més la despesa ciutadana. Sense que es recuperin el crèdit i l'activitat és difícil que les empreses contractin gent, tot i la reforma laboral. El mercat de treball tenia disfuncions, però no era la causa de la crisi que assota el país. L'aprovació d'una nova mesura negada mil cops -contra la qual va fer campanya el PP, cas de la pujada de l'IVA- no ajuda a la credibilitat d'Espanya. Pel que fa a la persecució del frau laboral, anunciada també ahir, és adient, però deixa un regust estrany quan s'acompanya d'una amnistia per als defraudadors d'Hisenda.

stats