CAMINS CREUATS

Les grans voltes dels romàntics

Ja tenim el Giro d’Itàlia en marxa. Els amants dels esports individuals i de l’esforç i espectacle en estat pur passem set mesos de penitència consolant-nos amb les lligues, el biatló -també força espectacular-, l’esquí alpí, etc., fins que ens tornen a arribar les grans voltes ciclistes.

És una època daurada per a nosaltres i arriben amb la primavera per deixar-nos, de nou, a finals d’estiu. El maig està marcat per la volta més salvatge de totes, el Giro, que sempre es desmarca per les seves etapes autèntiques i ferotges amb trams tècnics, un xic macabres fins i tot, i d’altíssima exigència física. Posa a prova els ciclistes des de la primera jornada. Els que no hi arriben amb les cames a punt és difícil que tinguin opcions de lluitar per la preuadíssima maglia rosa.

El juny és un mes d’impàs durant el qual els ciclistes més valents, que ambicionen disputar les tres grans voltes, provaran de recuperar-se per arribar en condicions al Tour de França, que dona el seu tret de sortida a principis de juliol, coincidint amb les vacances de molta gent.

El Tour és la volta mítica, la més coneguda i televisada. La més prestigiosa, probablement. ¿Qui no ha passat un diumenge d’estiu a la tarda, després d’un àpat copiós acabat amb un bon gelat, endormiscant-se amb la veu d’en Pedro Delgado de fons i llevant-se a quinze quilòmetres de la meta per gaudir dels atacs de l’últim port de muntanya quan acaben en alt? ¿Són o no són moments gloriosos? Els Alps, els Pirineus, la França profunda i els seus castells... marquen una època preciosa dels nostres estius, que ens acompanya en el record la resta de l’any.

I, finalment, tanquem les vacances amb la Vuelta a Espanya. Una volta que ha anat agafant força i adquirint segell propi en les últimes edicions i, any rere any, ens permet gaudir de ciclisme de màxima qualitat. Marcada per les etapes endimoniades de la Meseta, amb un paisatge inhòspit de camps de blat segats i rostits pel sol, la serralada Bètica, amb l’alt de Sierra Nevada, la zona dels Picos de Europa o els Pirineus, tot plegat suma quilòmetres amb denominació pròpia.

Encara cap ciclista ha aconseguit les tres grans en una mateixa campanya. Ho veurem aquest any? Froome, que està sota vigilància a l’espera de la resolució pel seu cas de positiu a causa d’una concentració superior a la permesa de broncodilatador a la Vuelta del 2017, ho porta entre cella i cella des de fa uns quants anys.

L’espectacle està servit i ja el tenim en marxa. Ara ens queda seure, observar i, sobretot, gaudir. Bon estiu!

Més continguts de