17/03/2022

Ni guanyant no les tenen totes

2 min

Els partits i mitjans espanyols amplificaran la dada que el no a la independència ha arribat al seu màxim històric amb un 53,3% i que, en canvi, els partidaris que Catalunya esdevingui un estat independent són un 38%, segons l’última enquesta del CEO. Segur que el govern espanyol ho aprofitarà per insistir que la situació a Catalunya està normalitzada.

Sense lideratges vigoritzants, públicament dividits en l’estratègia, incapaços de fer palanca, de fer pressupostos i gairebé de fer Govern amb el 52% de majoria independentista al Parlament, delmats per la repressió i convalescents de l’octubre del 2017, els partits independentistes poden anotar-se part de les raons dels resultats de l’enquesta. Sense autoestima no hi ha projecte que tiri endavant.

És evident, també, que a l’esgotament emocional del referèndum i la sentència s’hi sumen els dos anys de pandèmia i, ara, la guerra. Les prioritats personals de molta gent s’han reajustat. Aquella connexió entre independència i un futur millor per a tothom s’ha desdibuixat.

Amb tot, als que celebrin la suposada normalització caldria preguntar-los si ara que guanyen a les enquestes estarien disposats a celebrar el referèndum. I ja veureu que la resposta serà que no, perquè no les tenen totes i tractant-se de Catalunya, mai les hi tindran. S’estimen més fer descansar la unitat d’Espanya en la llei i els seus diversos braços d’imposició que en el principi democràtic del consentiment dels governats. I perquè han vist que l’enquesta del CEO insisteix que el 72% dels catalans consideren que Catalunya té dret a decidir el seu futur votant en un referèndum, mentre que només un 20% hi estan en contra. A Catalunya, el que està normalitzat és el referèndum d’independència.

Antoni Bassas és periodista
stats