30/12/2011

Una imputació que revifa el debat sobre el sentit de la monarquia

2 min

El jutge José Castro, que instrueix el cas Palma Arena, va imputar ahir Iñaki Urdangarin en un afer de suposada corrupció. El procés ha d'aclarir, en essència, si el duc de Palma ha participat en pràctiques de desviament de fons públics.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

La imputació es donava per feta en àmbits judicials i, com va afirmar ahir el mateix advocat d'Urdangarin, hi havia cert "clamor popular" perquè es produís, després del degoteig d'informacions sobre les pràctiques de l'Institut Nóos, presidit pel gendre del rei fins al març del 2006.

La transcendència de la implicació d'Urdangarin en un cas en què el jutge veu indicis de malversació de fons públics, frau, falsedat documental i prevaricació -això no vol dir que al duc de Palma se l'acusi de tots aquests delictes- l'ha deixada clara la mateixa Casa del Rei. És aquesta transcendència la que la va empènyer a no esperar a la imputació del duc de Palma per apartar-lo de la vida oficial de la Corona, i per qualificar la seva conducta de "poc exemplar".

Casualment -o no-, el jutge va imputar Urdangarin 24 hores després que es fessin públics els sous del rei i del príncep Felip, i també l'ús de l'assignació anual de 8,4 milions d'euros de la Casa del Rei. Ha calgut un escàndol de corrupció per assistir a un gest de transparència, ni que hagi estat parcial.

Urdangarin sosté que és innocent i la seva declaració li brindarà l'ocasió d'oferir la seva versió dels fets. És essencial que el gendre del rei col·labori amb la justícia i que es tradueixi en fets el missatge del rei de la nit de Nadal: que els actes censurables han de ser "jutjats i sancionats" i, sobretot, que "la justícia és igual per a tots". La Corona i la seva credibilitat s'hi juguen molt. Perquè tot i l'esforç de la Casa del Rei per crear un tallafocs que protegeixi el rei Joan Carles I i el seu hereu Felip, la imatge de la institució ha patit un cop de conseqüències imprevisibles, que intensificarà la reflexió sobre el sentit de la monarquia en un estat democràtic del segle XXI.

stats