29/08/2012

L'alerta de 'Black mirror'

2 min

Cuatro va emetre dilluns la minisèrie completa Black mirror . Els tres episodis seguits. No és un disbarat: el clima fred i desesperançador que crea la temàtica de fons de la sèrie s'aprecia molt més si es consumeix d'una tirada.

La traducció de Black mirror és Mirall negre , en una clara al·lusió a les pantalles que reflecteixen la realitat i ens retornen una projecció idèntica però inversa de nosaltres mateixos. Les pantalles s'han convertit en miralls que ens absorbeixen i ens escupen a l'altra banda, ens porten a una realitat etèria, impersonal i crua. Això és del que Black mirror sembla alertar-nos. De com la societat ha acabat dominada i adotzenada per les pantalles i el món virtual. Som una massa acrítica àvida de continguts banals. La producció anglesa de Charlie Brooker per a Channel 4 és una obra mestra que té la capacitat d'atrapar-nos i d'enviar-nos un missatge de fons. És hereva, en certa manera, d'aquelles Històries imprevistes i La dimensió desconeguda en versió 2.0. El primer episodi, titulat Himne nacional , és d'una contundència a nivell de guió gairebé inèdita, retratant una societat de doble moral que rebutja per convenció la denigració humana però que no pot apartar els ulls de la pantalla quan la tele els mostra la humiliació forçada i pública del seu primer ministre.

Cuatro va trencar un dels millors clímaxs televisius dels últims anys amb unes pauses publicitàries maquiavèl·liques. També va modificar l'ordre dels episodis. Va deixar per al final el capítol de la crítica als realities , que converteix els éssers humans en titelles sotmesos a la tirania dels interessos comercials. El canvi es pot deure a criteris de qualitat, deixant per més tard el menys reeixit. O per arraconar a última hora la crítica a un gènere que Mediaset ha explotat fins a la sacietat. És curiós que hagi estat Cuatro la que, amb el seu afany per vendre'ns sèries d'èxit, ens ofereixi la crítica més ferotge a l'estil televisiu que més nodreix el seu negoci i ha promogut Berlusconi.

stats