11/06/2012

El món local, la primera trinxera contra la crisi

2 min

Miquel Puig es fixava aquest dijous a l'ARA en el Priorat com a exemple de territori que ha estat capaç de reinventar-se i passar de ser una de les comarques més pobres a una de les més pròsperes de Catalunya. Entre els personatges claus d'aquesta història d'èxit citava el cas d'un alcalde de Falset que "es va deixar la pell per atreure noves factories i després d'innombrables fracassos va aconseguir interessar a una multinacional fabricant de portes d'ascensors". Aquest alcalde té noms i cognoms: es diu Jaume Domènech i el seu cas exemplifica millor que cap altre com es pot contribuir al desenvolupament econòmic des del món local.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Amb aquest esperit l'ARA va demanar als seus lectors que ens féssiu arribar iniciatives d'alcaldes per lluitar contra la crisi, i entre totes les propostes rebudes en vam seleccionar deu, que van ser les protagonistes del dossier especial que vam publicar ahir i que encara podeu trobar a la nostra web. El nostre objectiu no era fer cap rànquing, sinó homenatjar el món local, el dels regidors i regidores que, amb les arques buides, troben maneres de capejar les dificultats i d'implicar la ciutadania.

Si una cosa té la crisi econòmica és que ens interpel·la a tots, i just quan tothom parla del rescat de la banca espanyola, a causa dels excessos del sector financer, vam pensar que era el moment de tornar a la microeconomia, a les iniciatives que solucionen coses concretes als ciutadans i que seguiran sent tan necessàries, o més, després de la intervenció europea.

Parlàvem d'alcaldes com el de Parets, Sergi Mingote, que ha pogut trobar feina a una trentena de joves, o el d'Amposta, Fèlix Alonso, que ha actualitzat el cadastre amb els preus ajustats al moment actual.

Els alcaldes s'enfronten cara a cara amb els efectes de la crisi, i això fa que també pensin en les palanques que ens n'han de treure. Perquè saben que és ara quan s'estan dibuixant els perfils del futur.

stats