29/11/2019

Ciència i equitat (encara) combinen fatal

2 min

La representació de les dones en ciència i medicina ha augmentat lentament durant les últimes dècades. Tanmateix, malgrat la representació creixent, les dones encara pateixen el biaix i la discriminació en comparació amb els homes en aquests àmbits en diversos aspectes, com ara la contractació, l'avaluació o la promoció. Els biaixos sistemàtics i individuals creen entorns no desitjats per a les dones que, a més, s’agreugen per a totes aquelles que s’identifiquen amb altres grups tradicionalment devaluats (per exemple, dones de color).

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Amb aquesta contundència s’expressa un article de la revista científica The Lancet que revisa diverses dècades de recerca per identificar cinc mites que continuen perpetuant el biaix de gènere i cinc estratègies per eradicar-lo. Mites com ara que el fet de promoure la diversitat contravé la meritocràcia, que el biaix de gènere el causen exclusivament algunes persones o que assolir la igualtat de gènere és només una qüestió de temps.

Així doncs, com que és un mite que el temps arreglarà, i seguint algunes de les estratègies per posar-hi remei, aquesta tardor els dinou centres de recerca en salut de Catalunya, en un esforç promogut per l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries (AQuAS), han signat la carta de compromís per a la igualtat de gènere davant la consellera de Salut. La carta conté deu punts, alguns dels quals amb reptes importants com ara fer front a la desigualtat salarial o promoure canvis en la cultura organitzativa i en l’estructura professional per eliminar barreres sistèmiques, biaixos inconscients, estereotips i desigualtats.

La signatura es va fer en el marc d’una jornada en què diferents ponents exposaven les mesures preses per a la igualtat de gènere en la recerca científica, inclosa una de les editores del prestigiós grup de revistes The Lancet, que el febrer d’enguany va publicar un número monogràfic sobre dones a la ciència, la medicina i la salut global.

Un dels articles va analitzar els gairebé 24.000 projectes corresponents a més de 7.000 investigadors principals del programa de finançament dels Instituts de Recerca en Salut del Canadà entre els anys 2011 a 2016. Van estudiar els resultats abans i després del 2014, data en què van canviar el sistema d’avaluació, d’un de tradicional (i present arreu) a un de més modern que se centre en el projecte presentat i no pas en el currículum de l’investigador. Doncs bé, l’estudi va demostrar que el biaix de gènere en el finançament de projectes és atribuïble a les avaluacions menys favorables de les dones com a investigadores principals i no pas a la qualitat de la recerca proposada.

Un estudi més (de ja una bona pila) que posa de manifest el biaix de gènere en avaluació de la recerca. Per això i per la feina que encara hi ha per fer, subscric l’editorial del monogràfic i mantinc també que la igualtat de gènere no és només un tema de justícia i drets sinó una qüestió crucial per produir la millor recerca científica.

stats