04/04/2012

Els mercats encaixen els comptes amb pessimisme

2 min

Els pressupostos del 2012 reflecteixen "una situació límit", va afirmar ahir el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, en presentar els detalls dels comptes. La dada que millor resumeix la delicada situació d'Espanya, ofegada per la crisi del deute, és la del capítol de les despeses financeres: el pagament d'interessos del deute, 28.876 milions d'euros, supera la retallada més gran de la democràcia, 27.300 milions. És a dir, que tot el sacrifici de l'any només serveix per pagar interessos, ni tan sols per reduir l'endeutament. Al contrari, està previst que el deute públic augmenti aquest any del 68,5% al 79,9% del PIB.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

A partir d'aquí, resulta més que dubtós que les dures retallades aplicades no afectin la represa econòmica, com va suggerir Montoro. Algunes de les tisorades, de fet, resulten inquietants, com el 21,9% que patiran les polítiques educatives, el 33% que afectarà la inversió destinada als programes de recerca i el 21,3% de les partides de foment de l'ocupació. D'altres semblen poc creïbles, com el 5,5% de la despesa en desocupació, considerant l'atur disparat. Ahir en vam tenir una nova mostra, tot i la lleugera baixada de l'atur a Catalunya.

La borsa va encaixar els comptes amb pessimisme, i l'Íbex-35 va caure un 2,71%. Els dubtes que genera l'economia espanyola van pressionar de nou a l'alça la prima de risc espanyola, que va arribar ja als 364 punts, deu més que al matí.

El context es va convertir en l'excusa perfecta per incomplir un altre cop els deutes pendents amb Catalunya. És cert que la crisi és excepcional, però també ho és que retrata les prioritats de tots els governs. La Generalitat es va quedar sense la inversió compromesa amb la disposició addicional tercera de l'Estatut, i el PP de Catalunya no va poder presumir de pesar gaire a l'hora d'intercedir per canviar les coses. Crida l'atenció la tèbia reacció del Govern amb Rajoy, que es va encomanar a la negociació, quan sí que havia sortit en tromba contra l'incompliment de Zapatero.

stats