30/11/2016

Un ‘30 minuts’ molt bèstia

2 min

Diumenge al vespre, entre el partit del Barça i el furor del fenomen Mercadona de Jordi Évole, el 30 minuts va quedar una mica eclipsat. Però el contingut del programa de reportatges de TV3 era un dels més bèsties i colpidors que hem vist en els últims anys. Es titulava Fills retornables i parlava de la possibilitat que hi ha als Estats Units de desfer-se sense escrúpols dels fills adoptats i encolomar-los al primer que els vulgui. Allà en diuen Rehoming, però és evident que es tracta d’una situació d’abandonament i tràfic de menors en tota regla. El programa denuncia que a internet hi ha un mercat de segona mà de nens i nenes per adoptar sense cap mena de control sobre les famílies. L’esperpent el veiem tan bon punt comença el reportatge: associacions dubtoses que posen un grup d’adolescents a desfilar per una passarel·la mentre tot de pares en potència contemplen el repertori, els fan fotos i escolten els arguments dels nens per convèncer-los de l’adopció. Una fira d’adolescents en venda com si es tractés d’un mercat d’ocasió per vendre mascotes de competició. Aquesta situació és legal en quaranta-dos dels cinquanta-un estats dels Estats Units. Això comporta un drama per a aquests nens i nenes, que van passant d’una família a una altra sense límit, veient que són rebutjats de manera permanent perquè no acompleixen les expectatives idealitzades i els capricis dels nous tutors.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

El reportatge se centra en unes quantes històries particulars: el pare que admet haver-se desfet d’una adolescent que va adoptar a Haití, una mare de nou fills que els va anar adquirint mentre gestionava una associació d’intercanvi a internet... Tot plegat desencadena una subtrama d’abusos, pederastes i criminals que fa esgarrifar. Aquest sistema serveix nens en safata a depredadors sexuals. Però el més demolidor són les entrevistes als adolescents nòmades que van d’una família a una altra. El reportatge mostra la situació de desemparament d’aquests nanos. Escoltem les atrocitats de què han sigut víctimes i ens mostra la soledat en què viuen. El llenguatge et deixa consternat: catàlegs, fira, prospecte, període de prova, possibilitat de canvi... per parlar de persones. Sorprèn que una situació tan escandalosa, vergonyant i delictiva, que atempta contra els drets fonamentals dels infants, es permeti amb tanta frivolitat en un país com els Estats Units. És una potència mundial que tolera el tràfic de menors a la xarxa amb absoluta impunitat. El reportatge va mostrant els espais sòrdids on van a parar aquests nois i noies per fer evident a l’espectador a quins llocs inquietants se’ls acaba conduint.

El 30 minuts de diumenge, amb bons testimonis i imatges molt potents d’aquest drama, et deixava consternat en descobrir una nova realitat: la immaduresa extrema i la crueltat que genera la societat de consum.

stats