23/11/2011

El triple missatge de Mas: als ciutadans, a Rajoy i a Brussel·les

2 min

El president de la Generalitat, Artur Mas, avalat pels bons resultats de CiU a les eleccions espanyoles de diumenge, va fer ahir un gest d'afirmació de la seva política d'austeritat anunciant noves mesures per a un 2012 difícil. El seu missatge té tres destinataris: els ciutadans de Catalunya, Mariano Rajoy i els mercats i Brussel·les.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Als ciutadans, el president s'hi va adreçar amb un discurs centrat en la necessitat de fer nous sacrificis per tirar endavant el país, a l'estil del "sang, suor i llàgrimes" de Churchill. Això sí, sense més retallades en sanitat i educació, on va admetre que ja s'ha "tocat os". I a diferència del líder anglès, la victòria que promet no és èpica: si tothom s'arremanga "ens en sortirem". Res més. Segurament ni pacte fiscal.

L'aposta de Mas té també una lectura clara per a Rajoy: el president català se li ha volgut avançar per evitar que el líder del PP li marqui l'agenda anticrisi. Alhora, Mas li adverteix que no pot ignorar del tot un pacte fiscal que ha obtingut un ampli suport entre els catalans.

El gest va adreçat, finalment, a Europa i els mercats. Després d'haver suportat durant mesos la pressió -i la culpabilització- de Madrid i de Brussel·les per l'incompliment del dèficit, el president treu pit. Mas vol deixar clar que, a diferència de la majoria d'autonomies, fa temps que Catalunya fa els deures i té clar quin camí ha de seguir.

La gestió de l'anunci fet ahir, però, no serà fàcil. Algunes mesures presenten problemes d'aplicació competencial, l'oposició sindical i política està servida i caldrà explicar-se molt davant la gent, sobretot davant els prop de 200.000 empleats del Govern a qui s'abaixarà el sou i tota la població afectada per nous impostos especials i taxes.

Finalment, la rapidesa de l'anunci de Mas és alhora el símptoma d'un governant que se sent segur i té clar el rumb a seguir, i la demostració que durant la campanya electoral tothom, inclosa CiU, ha minimitzat l'abast del que ens ve a sobre.

stats