PAREUMÀQUINES

La misteriosa manifestació amb una participació sota zero

Per si no ho saben, als carrers de Barcelona hi havia, l’11 de setembre, -280.000 persones

LES MANIFESTACIONS de l’Onze de Setembre són tan meritòries que fins i tot aconsegueixen una xifra d’assistents negativa. Per si no ho saben, als carrers de Barcelona hi havia, l’11 de setembre, -280.000 persones. Que una cosa és conèixer independentistes pessimistes i una altra és que comptin en negatiu. L’ Abc es carrega les fronteres d’espai-temps per convertir una manifestació plena en una que, de tan buida, estava sota zero. Això o no es creuen ni ells mateixos. El rotatiu obria ahir, cofoi, amb una conclusió: la manifestació va tenir 800.000 assistents menys que el 2014. Quan, segons l’ Abc, el 2014 van participar-hi 520.000 persones. L’explicació? Ara, tot sigui per carregar, agafen les xifres de l’ANC.

La manifestació també adquireix tints histriònics a La Razón, on minva tant que potser s’arribarà a xifres negatives aviat. “La desobediència perd fidels”, deia el rotatiu, que per il·lustrar-ho posava una foto on es veuen set persones. No fos cas que una imatge aèria els desmentís. Segueixen baixant els fidels, però com a mínim aquest any han canviat la maqueta: tant el 2015 com el 2016 feia servir l’expressió “es desinfla”. A El País, un subtítol curiós per a una manifestació: “Els independentistes imposen una celebració exclusiva per als partidaris del referèndum”. Si els contraris a Maduro es manifesten, diran que imposen el seu missatge? El que val per a Veneçuela es mira al revés per a Catalunya.

LA FESTA DEL COLPISME

El Mundo sí que hi veu manifestants, però els canvia l’actitud. ¿Recorden les imatges publicades ahir a l’ARA i les cròniques que parlen d’actitud cívica i pacífica? El rotatiu creu que és impossible parlar de “celebració festiva” quan el que va fer “el separatisme” és “apropiar-se de l’espai públic”. A Madrid fa 7 anys que esperen que la majoria silenciosa prengui el carrer.