23/06/2016

Les escoltes i la censura del ‘Telediario’

2 min

El consell d’informatius de TVE ha demanat la dimissió immediata del director d’informatius i del de la cadena per la censura que consideren que s’ha exercit en la notícia de les escoltes de Fernández Díaz. Denuncien que no s’hagin inclòs les gravacions fetes al despatx del ministre i que no s’hagin tingut en compte les declaracions de Carme Forcadell o Pedro Sánchez a l’hora de rebatre els arguments de Fernández Díaz. La direcció de TVE ha respost amb un comunicat argumentant que la informació s’ha fet amb rigor i que “habitualment” no es fan ressò de converses gravades sense el consentiment dels interlocutors.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Però és que el problema més greu de la informació del Telediario va més enllà. Dimecres, tal com van plantejar el relat, s’entenia tot el contrari del que realment va passar. Un espectador sense coneixements de la notícia hauria entès que Fernández Díaz estava sent víctima del govern corrupte de Catalunya. Al Telediario explicaven que el que feien Fernández Díaz i Daniel de Alfonso era un “intercanvi d’informació” sobre uns casos de corrupció que afectaven CDC i ERC.

És més, la notícia explicitava de quins fets es tractava: “Investigaban unas adjudicaciones públicas a la empresa donde trabaja el hermano de Oriol Junqueras y la posible intervención del portavoz de la Generalitat, Francesc Homs, para promocionar dos cuñadas de Felip Puig”. Explicat així, l’espectador entén que el que estaven fent Fernández Díaz i De Alfonso era, precisament, lluitar contra la corrupció. Com que a continuació posaven les reaccions de la resta de partits demanant la dimissió dels protagonistes, el resultat era totalment desconcertant. La vehemència i la indignació dels polítics de l’oposició acabava semblant un intent de tapar la corrupció que el ministre pretenia denunciar. El món al revés. Les declaracions de Rajoy defensant Fernández Díaz es convertien en el súmmum de la transparència política. La innegable competència del PP i la normalitat institucional es veien atacades pels capricis d’una campanya electoral tensa. A la notícia de l’edició del vespre fins i tot acabaven destacant una frase de De Alfonso: “En Cataluña a algunos les molesta que exista una oficina contra la corrupción”. La notícia de TVE tergiversava el rerefons de la informació. Si “habitualment” no utilitzen enregistraments (excusa de dubtosa consistència periodística), fins i tot era possible explicar bé la notícia sense. Però la informació que van construir estava manipulada, insistia a detallar uns casos de corrupció no demostrats i, a sobre, provocava la incomprensió de l’espectador veient unes reaccions tan aïrades contra algú que bonament lluitava contra el delicte polític. La dimissió dels responsables d’informatius i de la direcció de la cadena estaria més que justificada, no només per la manipulació informativa sinó també per la incompetència més absoluta a l’hora de fer-la i d’argumentar-la.

stats