Puigdemont i el ‘Lost in translation’

Un dels grans mals del periodisme és la precipitació i, en el cas d’avui, també un excés d’entusiasme

Avui, a dos quarts de dues del migdia, en ple tornado informatiu per la moció de censura i amb Pedro Sánchez com a nou president, han saltat les alarmes per una notícia d’última hora. Només una cadena, però, l'ha encertat a l’hora de donar-la bé. Ha sigut TV3. Al programa 'Els matins' s'han esperat fins a les 13.36 h, i han passat un rètol vermell d’urgència a la pantalla en què comunicaven la petició d’extradició de la fiscalia alemanya. A la primera, sense errors, ni presses, ni alarmes, ni correccions posteriors. Després, connectaven amb el corresponsal a Alemanya, Oriol Serra, per ampliar la notícia.

A la resta de cadenes no ha passat el mateix sinó que han anat tots a remolc del ‘Lost in translation’ d’una agència de notícies.

A les 13.30 h Susanna Griso aturava la trituradora televisiva per anunciar que el tribunal alemany aprovava l’ordre per entregar Puigdemont a Espanya. Montserrat Nebrera, a la tertúlia, canviava sobtadament el sentit de l’actualitat: “El panorama que se encuentra ahora Pedro Sánchez es como para pensar que Rajoy ha salido corriendo”. Ben jugat: el que hauria estat una victòria per al president Rajoy ara era un maldecap del qual fugia voluntàriament. Els d’'Espejo público' ja no han sigut a temps de rectificar la informació incorrecta: la programació ja havia quedat en mans d’Arguiñano.

Avui han saltat les alarmes per la presumpta extradició de Puigdemont. Només TV3 ha donat bé la notícia

A Cuatro Javier Ruiz destacava alarmat també a les 13.30 h: “¡Cómo se mueven las cosas! ¡Se va a entregar a Puigdemont a España!” L’hipotètic lliurament de Puigdemont a la justícia espanyola era ara un drama: “¡Primera patata caliente para Pedro Sánchez!”, “¡Un problema de primer nivel para el nuevo gobierno de Pedro Sánchez!” Sis minuts més tard, a les 13.36, corregien: “¡Ojo! ¡Ojo! ¡Que es la fiscalía la que está pidiendo esto! ¡Calma y cabeza fría!”

A La Sexta Antonio García Ferreras ha rebut la notícia errònia mentre estava entrevistant Miquel Iceta. Mirant al mòbil ha comunicat al líder del PSC l’imminent lliurament de Puigdemont a la justícia. Però Iceta, amb anys d’experiència, no s'ha mullat. Ha considerat que era massa d’hora per aventurar-se a valorar un primer comunicat d’urgència. Efectivament, a les 13.36 h, Antonio García Ferreras havia de rectificar la informació.

A Telecinco Ana Rosa també ha donat pas a la notícia amb il·lusió, però hi veia alguna conspiració al darrere: “Qué casualidad que sea hoy mismo que se ha cambiado el gobierno, ¿no?”, i mentre feien càbales per aclarir els motius d’aquesta extradició, sis minuts més tard Ana Rosa ha patit un daltabaix: “¡Cuidado que hay una corrección!”, i s'ha mostrat molesta per l’error de traducció que li havia provocat falses esperances.

Un tertulià li comentava compungit que un dels grans mals del periodisme actual era la precipitació. Certament, la precipitació i, en el cas d’avui, també un excés d’entusiasme.

Més continguts de