OPINIÓ

La necessitat dels projectes comuns

No sé si ho recordareu, però fa un parell d'articles us parlava de la importància de la societat civil davant la manca quasi absoluta de credibilitat d'una classe política que principalment provoca desafecció. Una societat civil que s'enfronta a multitud de resistències, tant de les elits que manegen els fils, i que intenten posar tots els entrebancs possibles, com de la majoria de ciutadans, que amb la seva apatia i inacció impedeixen assolir aquest desitjable contrapès al poder polític i econòmic.

I res d'això no és possible en una societat desinformada, mancada d'espais de debat i d'anàlisis que, des de diferents punts de vista, ajudin a entendre la realitat per poder millorar-la. En aquesta línia, és imprescindible i lloable la tasca de mitjans de comunicació independents i crítics, no afectats per interessos externs ni condicionats per pressions econòmiques. A nivell estatal, podria destacar eldiario.es, que gràcies al bon periodisme ha aconseguit ser un referent per a milions de persones. A escala illenca, sens dubte aquest ARA Balears exemplifica el que estic dient: un mitjà amb bons continguts que parteix d'un projecte molt interessant i que, malgrat les dificultats i les poques simpaties que desperta als governants de torn, ha sabut fer-se un espai entre els lectors, mantenint la independència (que no vol dir neutralitat) i l'esperit crític. I tot en la llengua pròpia de les Illes, que malauradament suposa més un entrebanc que un impuls en la aquesta societat nostra.

A partir d'aquests conceptes, permeteu-me que avui aprofiti el meu petit espai per fer publicitat de la campanya de micromecenatge que hem posat en marxa a la Fundació Gadeso amb l'objectiu de mantenir i millorar tots els productes i activitats que actualment es desenvolupen: des d''El Periscopi', un digital d'opinions i reflexions sobre la nostra realitat més propera, fins a les publicacions periòdiques, de les quals 'Quaderns Gadeso' n'és la capçalera, passant pels espais de debat que en forma de jornades o de taules rodones oferim a tots els ciutadans.

Per això, i amb el permís dels amics de l'ARA Balears, us vull destacar tres aspectes que al meu parer són fonamentals per entendre la campanya: en primer lloc, la importància de la Fundació Gadeso. No cauré, ni prop fer-hi, en la vanitat de dir que és imprescindible (ningú no ho és), però sí que vull reivindicar la seva aportació a l'anàlisi social, econòmica i política de la nostra comunitat i, per tant, posar en valor el seu granet d'arena en la construcció d'una societat més forta, més cohesionada, més participativa i més justa.

En segon lloc, el compromís. Amb les lògiques limitacions, intentam dia a dia fer la nostra feina el millor que podem per poder-vos oferir productes interessants i útils. El que podeu veure de la Fundació Gadeso no és més que el fruit d'un esforç col·lectiu, on tots hi tenim veu, on no hi ha compartiments estancs i on les opinions i idees de cadascú són escoltades i debatudes. Si no fos així, no hauríem pogut arribar tan lluny.

I, finalment, la consciència col·lectiva, concretada en el vostre suport a la campanya. Sou molts, moltíssims, els que ens felicitau per la nostra tasca i ens exhortau a continuar treballant. El 'crowdfunding' només significa l'aportació d'un petit granet d'arena per poder tirar endavant.

Tot això que escric no es fonamenta només en interessos personals i laborals, que també, sinó en una visió més global, per garantir el manteniment d'una fundació de llarga trajectòria i per la consecució d'uns objectius (facilitar elements d'informació i anàlisi, fomentant la reflexió i el debat i contribuir a la construcció d'una societat més justa, més lliure i més solidària) que en la meva opinió continuen tan vigents com el primer dia.

Aquesta manera de fer les coses es podria definir com una gran emprenedoria de persones molt diferents que s’apunten a un projecte comú (sigui periodístic, social, cultural o de qualsevol altra índole) a canvi d’una mòdica quantitat (sigui una aportació puntual o una quota de soci) per col·laborar en l'assoliment d'un determinat objectiu (en el nostre cas, el d'analitzar i millorar la nostra societat).

En definitiva, avui us deman la vostra col·laboració per a aquests dos projectes que consider, cada un a la seva manera, molt útils per a la nostra comunitat. Feu-vos socis de l'ARA Balears per rebre informació veraç, contrastada, independent i crítica, i participau en la campanya de la Fundació Gadeso per garantir que, des de la seva ja llarga trajectòria, continuï aportant elements de debat i reflexió orientats únicament a millorar la qualitat de vida dels ciutadans de Balears.

Més continguts de