04/02/2012

Si neva perquè neva i si no perquè no neva

2 min

Hola, sóc en Pep Florolos, funcionari des de fa 20 anys de la conselleria de Prevenció de Nevades i de Situacions de Fred Extrem. Com el nom indica, la nostra feina consisteix a decidir, quan arriba una situació excepcional, quines mesures de prevenció haurien d'aplicar els polítics. Com vostè sap, per la direcció d'aquest departament hi han passat polítics de pràcticament tots els partits. Això ens ha permès viure moments memorables que es repeteixen cíclicament.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Imaginem que el partit Blanc és al poder i que es troba amb una situació de risc de fortes nevades. Què fa? Pot optar entre una prevenció A o Z, entenent la A com a "prudent" i la Z com a més "agosarada". Suposem que decideix la Z i al final hi ha una situació en la qual hauria estat suficient amb la A. El partit Marró, a l'oposició, se li llança a la jugular dient que ha exagerat, que ha tingut un excés de zel, que ha alarmat la població... Però suposem que decideix la A i que finalment es produeix una situació Z, amb carreteres tallades per la neu i amb cotxes atrapats tota la nit, amb problemes a la xarxa ferroviària, amb gent incomunicada, amb talls de llum i telèfon... Llavors el partit Marró parlaria de falta de previsió, d'improvisació, demanaria dimissions i la premsa amiga del partit Marró faria uns titulars sagnants.

Ara imaginem el cas contrari. Existeix una previsió de temporal sever i qui ara té el poder és el partit Marró i qui està a l'oposició és el partit Blanc. Si el govern decideix una prevenció A i passa la Z, l'oposició aprofitarà per passar comptes per les crítiques rebudes quan era al govern. I si decideix Z i passa A... doncs també. I, miri, sap què, jo que sóc espectador de tot plegat i faig el que em diuen, trobo que fer electoralisme barat i partidisme infantil amb temes com aquests és un graó més en l'escala que porta a l'abstenció electoral i a la desafecció emocional.

stats