12/07/2020

Per què ja no els cal una Fox News espanyola

2 min

Javier Negre està disposat a muntar el que ell mateix anomena “la Fox News espanyola”. Així ho assegura, si més no, en el vídeo on pidola finançament per a un invent que, ara per ara, té una factura de canal pirata de barri. Però què reivindica el multicondemnat Negre, fabulador d’entrevistes, exactament, quan invoca la marca de Fox News? ¿La manipulació descarada? ¿La negació dels arguments del contrari? ¿Una cultura empresarial fundada en la submissió sexual al seu màxim dirigent?

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

L’anunci en qüestió inclou imatges de la sèrie The loudest voice, basada en el molt recomanable llibre de Gabriel Sherman, on es desvelen pràctiques deshonroses de la cadena i del seu màxim directiu, Roger Ailes. Per entendre’ns, seria com anunciar un concert infantil amb imatges de Leaving Neverland, el documental sobre Michael Jackson disponible a Movistar+.

Però, més enllà del ridícul que pugui fer Negre amb la bretxa entre el seu deliri i la realitat -al capdavall, vol fer una televisió no per explicar la realitat, sinó per fer avançar uns postulats-, és pertinent preguntar-se si hi ha espai per a una Fox News a l’espanyola.

La primera resposta intuïtiva és que no, perquè no hi ha els diners per fer-la. Els intents que hi ha hagut no passen de xiringuito. Trece és l’intent més reeixit, però el seu magre 2% reposa més en els westerns de mitja tarda i becaina que no en els seus programes més polítics. Intereconomía és ja només un espectre del que va ser (i va ser ben poca cosa). I la pietat m’impedeix comentar el projecte audiovisual (!) dels ultramuntans d’Alerta Digital.

Però els diners no hi són fins que un dia algú els posa. Què faria el Mario Conde dels noranta, si no l’haguessin pentinat judicialment, amb una situació política com la d’avui? Per això és necessari, amb les ideologies d’extrema dreta, no naturalitzar-les, ja que això legitima que vingui un salvapàtries amb ganes de dominar algun altaveu mediàtic potent.

No sembla que hi hagi un Rupert Murdoch espanyol. La mala notícia és que no els cal: les cadenes generalistes han integrat amb absolut desvergonyiment periodistes de mitjans que abonen cada dia la desinformació i el discurs de l’odi. Poques tertúlies es troben a les privades que no tinguin algun insigne representant d’ OK Diario o EsDiario (no l’hem de confondre amb Eldiario.es). Mentre Mediaset i Atresmedia financin indirectament aquests mitjans, ¿quina necessitat té la ultradreta d’afluixar la mosca per pagar-se un mitjà?

stats