09/12/2021

No tenir fills pel planeta

2 min

Llegim a l’ARA un reportatge d’Alex Williams, en col·laboració amb The New York Times, sobre un nou “moviment” per no tenir fills. Explica que “la crisi del covid, l'escalfament global i els conflictes polítics fan que alguns joves pensin que el futur és massa negre per formar una família”. Diu en Williams que hi ha “un debat intens” sobre la idea que tenir menys fills és la millor solució per a la contaminació.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

En aquest racó de món, com en molts d’altres, es tenen menys fills que abans. Per moltes raons. Perquè sobreviuen més, perquè les dones ens hem incorporat al mercat laboral, perquè les parelles estables es formen més tard i no queden anys de fertilitat, perquè l’adopció és cara i molt lenta, perquè els habitatges que podem pagar són més petits, perquè tenim altres interessos... Però diria que la decisió de tenir o no tenir fills (i poder decidir sobre això ja és una sort) no ha de supeditar-se al canvi climàtic. Hi ha qui no en vol tenir. Fantàstic. Hi ha qui en vol tenir. Fantàstic. Hi ha qui no en volia tenir i n’ha tingut. Hi ha qui en voldria tenir i no pot. Però si hom, de veritat, en vol tenir, potser no se n’hauria d’estar per les emissions de CO₂. D’altra banda, una cosa és deixar de procrear i una altra és deixar de tenir fills. Al món n’hi ha molts, de nens que esperen uns pares, que ja contaminen.

És evident que amb menys població de persones, porcs, vaques i altres mamífers la Terra estarà menys contaminada. I és evident que si ens extingim el planeta quedarà net com una patena. Però també hi ha una altra qüestió. Si tenim fills podem aspirar que surti una Greta Thunberg a donar-nos la culpa merescuda perquè no hem fet prou. I, per tant, podem aspirar també que Greta Thunberg tingui una filla que li doni la culpa per no haver fet prou.

Empar Moliner és escriptora
stats