07/01/2012

Si no t'agrada…

2 min

És la frase que esperem mentre desemboliquem el regal que, ja abans d'obrir, sabem que no ens agradarà. Només ens cal veure la bossa, intuir el volum del paquet i començar a fer lliscar els dits per les escletxes del paper de regal per tenir una certesa. Aquella persona estimada ha tornat a fracassar en l'intent de complaure'ns amb el seu regal. Abans, però, exhibirem un entusiasme dramàtic, digne dels alumnes més avantatjats del mètode Stanislavski, i ens desfarem en elogis hiperbòlics sobre el bon gust de l'obsequiador. Aleshores, si tot va bé, qui ens ha fet el present, tan coneixedor com nosaltres del tempo d'aquesta comèdia, pronunciarà les paraules que desfan el malefici: "Si no t'agrada, es pot canviar".

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

El tiquet regal s'hauria d'incloure en la llista dels invents més importants dels segle XX, al costat dels Bocabits i les tovalloletes humides. Un document amb validesa legal que ens permet viure l'aventura de bescanviar un regal per una cosa incerta. La gràcia -i la perversió- del tiquet regal és el fet que no inclogui el preu del producte. Per tant, ens assegura una sorpresa per la generositat, la garreperia o l'excentricitat de qui ens ha fet el regal. Es coneixen casos de víctimes d'obsequis que han hagut de pagar per tornar-los. I els casos més luctuosos no es poden explicar fins que no s'aixequin els secrets de sumari.

Mal que ens pesi -que no ens pesa gaire-, som una societat consumista i materialista. D'aquí que més de mig article hagi estat dedicat al valor econòmic dels regals. Però més enllà d'això, darrere d'un regal hi ha significacions que tant de bo algun dia aprenguem a valorar. L'originalitat, el sentit de l'humor, la bona voluntat, l'estona destinada a pensar què diantre ens podia sorprendre i agradar... Quan un regal és de debò qui el regala en forma part. I en aquest cas, si no ens agrada, no es pot canviar.

stats