03/04/2011

La nova moral d'Irene Rigau

1 min

La sociòloga Marina Subirats diu a L'Avenç que en la grisa Catalunya franquista a ella la va salvar l'Escola del Mar, un oasi on va sobreviure l'esperit de la pedagogia republicana: "La responsabilitat personal, la manera d'estar, la manera de tractar els altres, totes aquestes coses eren bàsiques". Llibertat i exigència. Aquest és el seu record, mentre que el diagnòstic que fa de la societat catalana actual va per aquí: "Hem llençat totes les normes, perquè eren franquistes o ens pensàvem que ho eren, i ara estem en un desert de normes i de vincles que d'alguna manera s'haurà de corregir".

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

El debat de l'uniforme és una anècdota? Sí, però al darrere hi ha la mar de fons que descriu Marina Subirats, que no és precisament una senyora de dretes. Va viure el Maig del 68 al costat de Cohn-Bendit i després va militar a Bandera Roja i el PSUC. I va ser regidora d'Educació a Barcelona (1999-2006): "Vaig treballar molt i vaig intentar engegar moltes coses: la majoria, el dia que vaig marxar, van desaparèixer". Passa massa sovint això. La màquina es menja les bones intencions.

La consellera Irene Rigau també té bones intencions. I bons records d'alumna, segur. I de mestra. Aquest país necessita moltes escoles públiques com la del Mar i ens cal, com diu Marina Subirats, una nova moral: "La troben a faltar pares i mestres a l'hora d'educar els fills. Els pares diuen que me'ls eduqui l'escola i els mestres que són els pares qui ho ha de fer". Què, qui comença? Ànims, consellera.

stats