14/06/2020

Pagesos racistes, diuen...

3 min

Us vull presentar un traficant de pomes. Això feia als estius un dels grans escriptors del nostre país: Joan Barceló. Instal·lat a Barcelona des del 1972, porta pomes per veure si fa algun dineret. Fins i tot posa un anunci neó-dòlar-poètic a la premsa (escrit pel seu amic Josep Espunyes): “No va de broma, feu-ne bon cas, pomes de Lleida o bé d’Alàs; ni una de cambra, totes de mas a preu de ganga i pes molt gras”. Ni cas. I acabava regalant les pomes o fent pastissos de contes onírics lisèrgics del seu univers de realisme màgic. Barceló és de Menàrguens. Del Ponent fosforescent natura Imponent. De la terra del miracle més important d’aquest país: el pas del desert marró misèria al futur verd esperança. De la pàtria de l’or dolç. De les estovalles fruiteres més grans d’Europa. Sense pomes, sense la padrina, sense aquest skyline invisible, de porticons endins, per després esbatanar-los a la galàxia com una bomba atòmica emocional, Barceló no escriuria el que ha escrit. Potser no se li perdona, això: ser d’aquí, ser diferent.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Barceló era la gran promesa de la literatura catalana. Va morir massa jove. Amb 24 anys. Però amb la seva obra ja podria ser al cel de les lletres. Tot al contrari. Ignorat, menystingut, arraconat, ridiculitzat. És universal i el titllen de mosquit local com un insult. Tot al revés. Qui dona els ISO 9000 de la realitat a Catalunya? Per què els sectaris de les sectes ens han de dir a qui adorar? ¿Ens han d’explicar els altres als que no estem explicats? Per què? Per què als que ho donen tot se’ls hi nega tot? Per què no marxa ni amb aiguarràs això? Per què ara cau damunt la pagesia i la societat de Ponent la pandèmia gratuïta que són racistes? Per què? Per què que hi hagi 100-200 persones dormint al carrer que havien vingut a buscar feina a la fruita i no tenen papers explica exclusivament les més de 30.000 de llarg que treballen durant la campanya de la fruita? Per què a un sector que està organitzat, regulat, controlat majoritàriament, se l’acusa de tot lo contrari? Per què s’han de carregar la destralada de tots els ajuntaments lleidatans quan la responsabilitat legal de les persones que venen i no tenen papers és de l’estat espanyol i ningú l’assenyala? Per què a una persona que fan sortir a la lupa deformadora d’alguns mitjans ludòpates i acusa, així, a tothom, de racista se la creu i se l’usa i es converteix en estrella de totes les causes del món mundial? Per què hi ha molta gent que no vol saber la veritat i només vol que li donin la raó?

Que hi hagi un problema de persones dormint al carrer, de papers, de racisme, de tot el que vulgueu, no vol dir que els pagesos i la societat de Ponent siguin els fabricants i consumidors d’aquest problema, oi? Per què volem veure només això i no volem veure els centenars de persones que van venir aquí fa anys i panys i treballen a les finques tot l’any? Per què no voleu veure ni sentir les històries d’aquests encarregats marroquins amb fills que ja són universitaris? ¿O els algerians, o senegalesos, que fan de podadors? O creieu que no existeixen? Que ells us parlin d’aquests que tan gratuïtament acuseu de racistes. Que us parlin dels pagesos. Que us parlin d’aquests homes i dones que durant generacions s’enfronten al cel i a la terra. A la intempèrie. On tot està en mans de l’atzar dictatorial de la natura. La pluja, les pedregades, les sequeres, les malalties, les ruïnes... Els pagesos només tenen una tecnologia: el wifi existencial que sols es connecta amb unes mans amb més terra que pell. Només coneixen una R+D: la suor, l’esllomament, el brillo. De sol a sol. Supervivents. Moribunds. S’estan acabant. N’hi ha que els voldrien executar amb els dits incultes dels que no han tocat mai ni una poma.

Alguns no enteneu res perquè ho heu oblidat tot. Se us ha menjat el cervell el cuc de l’analfabetisme. Catalunya és un país de pagesos. Tots venim del mateix lloc. No ho voleu saber. Us negueu a vosaltres mateixos perquè seria mirar-vos al mirall. I no us agradaria el que veuríeu. La pandèmia no serveix de res per a vosaltres. Continueu creient que la pilota d’un jugador de futbol milionari es pot menjar i que la poma suada d’un pagès és un caprici immenjable. El món al revés. Fa por veure que vivim en un país on hi ha persones que no accepten ni reconeixen que hi ha altres persones vivint i treballant d’altres maneres. Fa por aquesta intolerància dels que no volen acostar-se a la resta de ciutadans. Catalunya té un problema estructural d’intransigència territorial. ¿O com us penseu que es va fer el miracle de la fruita? Suant, xiquets, suant el que no està escrit ni dit.

stats