09/08/2020

Pandèmia o regles de joc?

2 min

Durant aquests mesos de confinament, ens han arribat imatges de platges on han arribat balenes, dofins i altres animals que, veient passar els dies amb menys presència humana d’embarcacions de tota mena, tant d’esbarjo com de transport, han anat, a poc a poc, recuperant terreny vital, acostant-se, sense saber-ho, a la civilització.

No ha estat només el regne animal. També el regne vegetal. Plantes, flors i arbustos han guanyat espai a la vora de camins i corriols. Els arbres no han tingut temps, necessiten més anys.

Però una mirada humil sobre aquest fet és necessària perquè ens ha recordat que aquest planeta que habitem no és només nostre. Convivim amb altres espècies, moltes de les quals ja hi eren abans que nosaltres i que, senzillament, s’han retirat temporalment allà on ja no arriba l’ésser humà. Algun dia, igual que ara a causa d’una pandèmia, pot arribar una situació imprevista, sigui climàtica o evolutiva, com els va passar als dinosaures, i que la raça humana hagi de desocupar molts dels indrets que ara ocupem. El covid és un exemple dels molts episodis que la humanitat ha viscut, i viurà, al llarg de la seva existència. Ens pensem que ho tenim tot controlat, tot dominat, que ja res podrà amb nosaltres, però Darwin tenia raó, i l’evolució no s’atura mai.

La població de la Terra no sempre ha crescut, ha tingut moments d’expansió i de contracció, i, tot i que venim d’un segle que ha dut a una superpoblació, ningú no pot afirmar que no vingui un dia que la raça humana es vegi reduïda ostensiblement. Aquell dia els animals i plantes que semblen haver estat vençuts tornaran a recuperar el terreny perdut, un terreny que ens han cedit temporalment.

La sostenibilitat, un dels Objectius del Mil·lenni, és una conseqüència de l’excés de població. Però no us preocupeu que el planeta se sap sostenir a si mateix. Porta milions d’anys fent-ho. Així que, tard o d’hora, ens posarà al nostre lloc. Les visites de dofins, balenes i veure les plantes menjant-se el voral de les carreteres només per uns mesos de pandèmia no són una anècdota arran d’un confinament puntual: són signes, i recordatoris molt clars de les regles de joc d’aquest planeta.

stats