L’EDITORIAL

Els ‘papers de Panamà’, un escàndol mundial

Aquest nou escàndol hauria de donar un nou impuls global a la lluita contra l’evasió fiscal

La investigació periodística feta pública ahir per diversos mitjans mundials a partir d’una filtració d’11,5 milions de documents -la més gran de la història- del despatx d’advocats panamenys Mossack Fonseca -un dels cinc registradors mundials més importants de societats offshore - constitueix un escàndol majúscul que afecta, directament o indirectament, mandataris de primer nivell, a més de tota mena de personalitats del món de la política, l’empresa, els esports i els espectacles. L’anàlisi periodística dels documents, mantinguda en secret durant un any, haurà de donar pas a la seva verificació per les vies judicials per dirimir on hi ha efectivament responsabilitats. Però al marge d’això, el que d’entrada ja revelen aquests papers és una pràctica consolidada i sofisticada -els documents descriuen amb detall l’activitat al llarg de quaranta anys- de formes d’evasió fiscal a través de paradisos i empreses pantalla, i amb la intermediació d’especialistes. En concret, només a través de Mossack Fonseca, surt ara a la llum informació oculta de 214.488 societats connectades amb més de 200 països. No estem, doncs, davant de cap excepció, sinó de tota una regla de comportaments il·lícits molt estesa.

Es tracta, doncs, d’una nova evidència sobre l’ocultació de capital com a pràctica habitual per evitar les responsabilitats davant les Hisendes nacionals. El fet que hi hagi tants noms de polítics de primera fila implicats, des de Vladímir Putin (a través d’una xarxa de personatges molt pròxims) fins al president argentí, Mauricio Macri, o el rei de l’Aràbia Saudita, no deixa cap dubte de la gravetat de l’assumpte. ¿Si els que haurien de vetllar pel compliment de les obligacions fiscals són els primers que busquen vies per escapar-se’n, com poden demanar i assegurar-se que els seus ciutadans compleixin?

Esperem que el cas d’aquests papers de Panamà serveixi per marcar un punt d’inflexió en la lluita global contra l’evasió fiscal i que produeixi una reacció, tant a nivell ciutadà com polític, a l’hora de reclamar comportaments ètics als representants polítics i a les personalitats públiques de tots els camps.