05/09/2012

Les pensions entren en l'agenda política de les retallades

2 min

Ahir vam saber que tenim el nivell més baix de cotitzants a la Seguretat Social d'ençà que va començar la crisi. El parèntesi estival de descensos de l'atur s'ha acabat i les despeses en subsidis han crescut en set mesos més d'un 5% (a la Moncloa creien que recularien).

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Les tensions de tresoreria a la Seguretat Social gairebé han fet buidar una de les guardioles de les pensions: el Fons de Previsió i Rehabilitació, nodrit d'excedents de mútues de treball i malalties professionals (se n'han gastat 4.400 milions i en queden 400). La guardiola grossa, el Fons de Reserva, un coixí especial que es va crear en el marc del Pacte de Toledo per garantir que els jubilats mai no deixessin de cobrar en el futur si es produïa un desajust entre ingressos i despeses, no s'ha tocat (amb el govern anterior, aquest fons va passar de 15.000 a 67.000 milions). Per primer cop, el govern actual ha admès que "en últim extrem", si calen diners, s'hi recorrerà.

S'entén la delicada situació econòmica. Però no es pot jugar amb les pensions futures dels ciutadans. Aquesta caixa es va pensar per a dèficits estructurals per raó d'un envelliment de població, no per fer front a una recessió.

Les pensions eren l'últim meló per obrir en l'agenda de les retallades. Per a Mariano Rajoy, que tant ha traït el seu programa, sempre han estat intocables, i fins i tot de cara al 2012 les va apujar un 1% (cost: 968 milions).

Brussel·les veu "insuficient" la reforma de les pensions que ha impulsat el govern espanyol i exigeix mesures extres. Una és accelerar la transició a una jubilació als 67 anys, que no entrarà plenament en vigor fins al 2027. Sembla més lògic actuar per aquesta via, tot i que abans hem de resoldre paradoxes com les prejubilacions forçades que menystenen el talent dels treballadors. La UE ha advertit que les seves recomanacions són ordres si hi ha rescat. I ens hi acostem. Rajoy s'hi resisteix, però amb poc crèdit quan ja ha confessat que aplica la política que li manen.

stats