25/02/2011

El primer ple Eleccions a Irlanda Informe Unicef

2 min

Jordi Hereu afronta avui el seu primer ple a l'Ajuntament de Barcelona des que va guanyar les primàries del PSC. I Xavier Trias afronta el primer ple des que ja sap amb qui se les haurà a les municipals per portar CiU al govern. I tot apunta que el duel dialèctic amb accent electoral marcarà la cita, entre altres coses perquè els temes que entren al ple tampoc tenen molta entitat. Serà interessant comprovar fins a quin punt la victòria a les primàries ha reforçat la confiança d'Hereu en les pròpies possibilitats i fins a quin punt vol arribar Trias per optar a un lideratge mediàtic impossible durant setmanes.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

U n divendres no és una data habitual per celebrar eleccions legislatives, però tampoc és tan estranya a Irlanda, perquè la jornada tradicional per obrir les urnes és el dijous. De tota manera, no és aquest el factor que més fa grinyolar els comicis que s'hi celebren avui. I és que la profunditat de la crisi al país i el conseqüent rescat que van establir la Unió Europea i el Fons Monetari Internacional han obligat els conservadors del Fianna Fáil (Soldats del Destí) a avançar la convocatòria dos anys (els mandats són de cinc anys). No només això, ja que el primer ministre, Brian Cowen, preveia aprovar primer els pressupostos del 2011 i fer les eleccions l'11 de març. L'amenaça dels democratacristians del Fine Gael (Família Irlandesa) d'una moció de censura i la pressió generalitzada van fer descavalcar del govern la crossa dels Verds, i Cowen es va veure abocat a precipitar encara més els comicis i també a anunciar que deixa la política. Fine Gael i laboristes apunten a guanya dors.

E l reconegut organisme de les Nacions Unides encarregat de vetllar per la infància farà públic avui el seu informe anual sobre les condicions globals dels infants i els adolescents arreu del món. Serà molt interessant comprovar l'evolució de l'anàlisi (en un sol any) en funció de la velocitat amb què les noves tecnologies s'empelten en la societat, i els nous perills i la indefensió a què sovint sotmeten els més joves. Igualment, de ben segur que els vells i nous conflictes armats i les conseqüències dels desastres naturals marcaran l'anàlisi pel que fa als infants i adolescents dels països més pobres del planeta.

stats