26/07/2012

La política televisada

2 min

Ahir el 3/24 va emetre en directe el ple sobre el pacte fiscal. La tele, en casos com aquest, no només ens serveix als ciutadans per mantenir-nos informats, sinó també d'eina per vigilar els nostres polítics en plena acció. Un ple extraordinari és el dia de lluïment, l'actuació estel·lar del diputat davant de les càmeres. La tele condiciona el seu missatge i la manera d'expressar-lo. No seria el mateix la discussió pel nou finançament si se celebrés a porta tancada i només per als 135 diputats. Per això cap d'ells no s'oblida d'enviar un missatge de solidaritat a les víctimes dels incendis tot i el minut de silenci. Si el primer ho fa, tots els que vénen al darrere també, perquè ningú no vol quedar malament amb l'opinió pública. Cada parlamentari ja sap que, quan intervé, la tele li serveix d'aparador.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Però els plans més interessants són, sovint, els de reacció a l'hemicicle. Iceta enganxat al telèfon mòbil, Mas-Colell pensatiu, capcot, o Sánchez-Camacho expectant, asseguda al seu escó insinuant cuixa. El més recurrent és el pla d'Artur Mas escoltant. El president tocant-se la cara amb el tap del bolígraf Bic mentre cadascú etziba el seu discurs. Després, quan Mas intervé per contestar a ERC, se'ns mostra un somriure de complicitat entre Joan Puigcercós i Anna Simó, que es xiuxiuegen alguna cosa a cau d'orella. Quan el president adverteix a Albert Rivera que vagi amb compte amb emmirallar-se en el model alemany perquè allà no es pot accedir al Parlament amb menys d'un 5% dels vots, el diputat de Ciutadans salta davant la punyalada i l'increpa assenyalant-lo amb el dit. Llàstima que des de casa no entenem què li diu perquè no té micròfon. I té gràcia, fins i tot simbòlica, quan ens mostren els tres diputats de Solidaritat immòbils mentre Mas els adverteix que "s'ho facin mirar" per haver votat el mateix que Ciutadans.

És l'espectacle de la paraula i l'austeritat. La realització és acadèmica i, curiosament, els plens del Parlament són l'únic programa de televisió en què el micro no falla mai.

stats