Sense polítics

Embolica que fa fort. Si no ho he entès malament, i ho dic així perquè em costa de creure, Junqueras proposa una llista unitària per la independència sense polítics. Tinc la sensació que Junqueras respon a un brindis al sol (la proposta de Mas de transferir la responsabilitat de la llista a l’ANC i a Òmnium) amb un altre brindis al sol. Passem de la disputa pel lideratge del procés a la renúncia al lideratge del procés. L’autoestima dels polítics cotitza a la baixa. El seu prestigi no passa pel millor moment, però sorprèn que els dos principals líders sobiranistes entenguin que fan nosa i estiguin disposats a apartar-se conjunturalment. Si ells no defensen el seu paper, què hem de pensar els altres?

En potència, polítics ho som tots. Tots tenim dret a fer política. En dir llista sense polítics, ¿a qui s’exclou? ¿Als dirigents polítics, és a dir, els que tenen càrrecs i responsabilitats de govern o de partit? Fins a quin nivell? ¿O queda fora qualsevol militant de partit? Qui fa les llistes? L’ANC? ¿Hem d’entendre que els dos principals partits sobiranistes, CDC i ERC, s’apunten al model de candidatures sorgides de moviments socials que s’han posat de moda des de l’aparició de Podem (i que Convergència ha menystingut reiteradament)? Sota el paraigua de l’ANC, ¿s’hi poden incorporar després els partits polítics que ara hi renuncien seguint el model Barcelona en Comú?

L’argument principal per a la llista única era la necessitat d’un lideratge que vertebri el procés. Autodescartats Mas i Junqueras, ¿a qui correspondria? Qui governaria l’endemà? ¿Hi haurà partits en el govern d’un president escollit al marge dels partits? Hi havia un acord perquè els partits sobiranistes anessin a les eleccions amb llistes pròpies, més o menys obertes, segons el gust de cada casa, amb una proposta comuna de full de ruta. Quedava pendent afinar els elements de programa comú i sobretot el pla de govern per al dia després. Per què canviar-ho? Mas va remoure la taula i ara tot belluga. Els líders s’amaguen. ¿És una revolució, a la independència per la via de l’empoderament del poble, o és només un intent de socialitzar una possible frustració?

Més continguts de