05/03/2021

'Polònia': monàrquicament crítics

2 min

Dijous a la nit el Polònia va parodiar l’anunci d’Estrella Damm dels xefs. Han sigut ràpids. En el programa de TV3 els protagonistes no són els grans cuiners del país sinó els grans estaments de poder. Mentre l’espot de cervesa té la finalitat de recordar l’excel·lència i l’esforç del sector de la restauració en els moments més difícils, la paròdia del Polònia és molt més sibil·lina. Monàrquicament recorda l’esforç del govern per protegir la monarquia dels draps bruts que evidencien l’abús i la corrupció de la Corona.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Mentre que a l’anunci són Ferran Adrià i Joan Roca els que arrenquen a caminar pels corriols del cap de Creus, en la paròdia del Polònia són Pedro Sánchez i Pablo Casado els que avancen per una zona urbana. “Cuando ha surgido cualquier debate sobre la institución lo hemos cerrado, diu un. “Dicen que vienen tiempos difíciles para la corona. Pues bien, nosotros vamos a hacer lo siguiente”, diu l’altre. Veiem com també caminen a pas ferm i decidit un seguit de jutges amb la toga posada que prometen col·laborar amb el govern, menystenir les investigacions que arribin de la justícia suïssa, justificar les donacions en negre a Corinna o, quan calgui, miraran cap a un altre costat. Per demostrar que la cosa ve de lluny s’incorporen a la marxa Aznar i Rajoy. També hi participen Ana Rosa Quintana i Antonio García Ferreras, que asseguren que col·laboraran amb il·lusió per fer més periodisme i innovaran per trobar noves fórmules per dir que Joan Carles I no és un fugitiu. Els camins van confluint i s’hi afegeixen els cossos policials i membres de l’exèrcit. “Seguiremos tapando sus vergüenzas”, diu Pedro Sánchez. “Exactamente. Como hemos hecho siempre”, confirma Rajoy. Tot per continuar sent la monarquia, diuen, “más respetada de la península Ibérica”. Tots els personatges queden aturats amb orgull davant l’edifici de la Zarzuela. Un militar demana silenci a la resta d’integrants com ho fa en Josep Roca a l’anunci de cervesa. I en comptes de ser el seu germà Jordi qui xiuxiueja una frase als espectadors, a l’esquetx és el rei Felip qui diu en veu molt baixeta a l’audiència: “Es la única manera de que yo pueda seguir viviendo de esto”. És a la cuina de les més altes esferes on es prepara la recepta: els més selectes polítics, jutges, militars, policies i periodistes pacten el menú perquè se l’empassi la ciutadania.

Una vegada més és el Polònia qui troba l’esquerda per poder dir allò que sembla que ja no es pot explicar. L’acord dels grans estaments de poder per protegir una monarquia que ja no té cap respecte pels seus ciutadans i que abusa dels privilegis de la institució. Els temps canvien i si abans s’havia de recórrer a conceptes com l’estaca i al bròquil florit per denunciar allò que oprimia la població, en la democràcia que ens queda és l’humor qui pot exposar-ho. Ara bé, precisament perquè la tesi que defensen en aquest esquetx és tan certa, amb el Polònia no n’hi ha prou. 

Mònica Planas és periodista i crítica de televisió

stats