15/09/2021

La premsa i la taula diabòlica

2 min
El president de la Generalitat Pere Aragonés i el vicepresident Jordi Puigneró durant la reunió de Govern dimarts, dia 14.

BarcelonaLa premsa conservadora espanyola afrontava aquest dimarts un dilema amb la crisi del Govern. D'una banda, havia d'acceptar que la decisió de Pedro Sánchez d'acudir a Barcelona havia provocat una greu fractura en l'executiu de Pere Aragonès (i això en teoria és bo), però de l'altra havia de continuar blasmant la taula com una rendició inacceptable. Qui millor exposava aquesta contradicció (¿és Sánchez un geni que està dividint l'independentisme català o un traïdor que està venent Espanya per quatre duros?) és El Mundo en el seu editorial, titulat "Sánchez cedeix i es lliga a ERC a la taula bilateral", que acaba de la següent manera: "En tot cas, més important que la pugna en l'independentisme és la disposició deshonrosa del govern espanyol a donar carta negociadora als que segueixen aspirant a trencar la unitat de la nació". O sigui, que el temor de la premsa de Madrid és que la trencadissa al Govern acabi tapant el que és veritablement important, que és que hi ha un president espanyol disposat a negociar alguna cosa amb els independentistes.

Ara bé, això no vol dir que la premsa de Madrid renunciï a sucar pa en la divisió independentista. A El País Jordi Amat considera que el moviment de Junts va ser "un acte de deslleialtat intolerable", i tot i que afirma que la resposta d'Aragonès va ser "correcta", acaba dient que "com en el cas de l'aeroport, quan arriba l'hora de les decisions, la Generalitat queda atrapada en les seves contradiccions". A l'ARA Josep Ramoneda també és molt dur amb els juntaires i a La Vanguardia Antoni Puigverd s'eleva per sobre de les disputes internes entre ERC i Junts per demanar coratge a Pedro Sánchez. A El Punt Avui Xevi Xirgu mostra la seva perplexitat amb el que està passant i reparteix les culpes a banda i banda, i avisa: "Només sé veure un que tregui profit d'aquesta situació. I és Pedro Sánchez".

stats