30/11/2016

Uns pressupostos socials per encarar la fase final del procés

2 min

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, va presentar ahir el seu segon projecte de pressupostos, després que el primer no superés ni el primer tràmit parlamentari a causa d’una esmena a la totalitat de la CUP. Aquesta vegada els comptes sí que seran debatuts a la cambra, on els cupaires aspiren a introduir-hi canvis. Tenen pocs arguments per tombar uns pressupostos que inclouen un significatiu augment de la despesa social i partides concretes per encarar en millors condicions la fase final del procés sobiranista i la celebració del referèndum, com la CUP exigia.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

En concret, l’augment de la despesa social respecte als pressupostos vigents, els del 2015, és de 1.170 milions d’euros. Aquesta pujada s’explica perla recuperació econòmica i l’augment del 7,8% dels ingressos gràcies a l’increment de la recaptació, els nous impostos i les bestretes del sistema de finançament. El 74,7% del total del pressupost es destina a partides socials, “el percentatge més alt de la història”, segons va explicar el mateix Junqueras. Aquests diners, per exemple, es destinaran a recuperar l’ocupació pública després de la crisi amb un augment previst de 6.000 places, més de la meitat de les quals, 3.599, seran per a nous docents.

També s’hi inclouen partides clau per garantir que, quan s’aprovin les lleis de desconnexió l’estiu que ve, la Generalitat estigui en condicions de, per exemple, recaptar tots els impostos. Així, es triplica el pressupost de la Hisenda pròpia, per a la qual es contractaran 459 nous tècnics. També hi ha una bossa de diners destinada a cobrir les despeses que comportarà el referèndum promès pel president Carles Puigdemont per al setembre del 2017, i que segurament provocarà la impugnació dels comptes per part de l’oposició.

Ara s’obre la fase de tramitació parlamentària, en què JxSí i la CUP mostraran fins on han de cedir per ser capaços d’arribar a acords i tancar el pacte. Si les posicions maximalistes fan descarrilar l’entesa, la legislatura, i amb ella també el full de ruta, haurà arribat a la seva fi i caldrà convocar noves eleccions. Això no només tornaria a beneficiar Montoro en detriment dels serveis socials bàsics dels catalans sinó que acabaria demostrant la inviabilitat de la majoria independentista.

stats