29/03/2012

Els cromos: 1855 la primera, 1919 jornada de 8 hores, 1934 preludi bèl·lic, PSOE 4 - PP 2

2 min

De la vaga

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

1855 la primera. La primera vaga general que es va fer a Espanya va tenir àmbit català. La protesta va sorgir primer contra la mecanització de la indústria, tot i que després es va reclamar també la millora de les condicions de treball. La vaga general a la indústria tèxtil va durar nou dies, del 2 a l'11 de juliol de 1855.

1919 jornada de 8 hores. Una altra vaga catalana, la de La Canadenca de 1919, va tenir com a resultat, després de molts dies de lluita, que el govern instaurés la jornada laboral de vuit hores.

1934 preludi bèl·lic. La vaga general revolucionària de l'octubre de 1934 va tenir com a principals focus Astúries i Catalunya. Va desembocar en una revolució en alguns indrets i a Barcelona es va proclamar l'Estat Català. El balanç final va ser de milers de morts i una forta repressió.

PSOE, 4 - PP, 2 . De les vagues generals de la democràcia, quatre s'han convocat contra les polítiques del PSOE i dues, comptant la d'avui, contra les del PP.

Del dia

Evru i el Sónar. La imatge del Sónar d'aquest any té l'artista Evru, abans anomenat Zush i a la vida civil conegut com Albert Porta, com un dels seus protagonistes. L'artista col·labora amb Sergio Caballero, codirector del festival, en una pel·lícula titulada La distancia , que relata un robatori en una central de Sibèria.

Rosa Díez. La líder del partit Unión Progreso y Democracia (UPyD) té la clau del futur govern asturià després que el vot per correu donés un diputat més al PSOE. Però ahir ja va advertir que no vol entrar al govern i que no se sent en deute ni amb Álvarez Cascos, que la va ajudar a tenir grup propi al Congrés, ni per descomptat amb el PSOE.

DSK. El diari Le Monde va publicar ahir detalls del sumari del cas Carlton, en què està imputat per proxenetisme l'exdirector del Fons Monetari Internacional, Dominique Strauss-Kahn. S'hi explica que les festes privades amb prostitutes fins i tot es feien en el seu honor.

stats