CORREPINS I BOTICLASTES

Per què Puigdemont prefereix un referèndum pactat?

FERNANDO TRIAS DE BES
FERNANDO TRIAS DE BES

Puigdemont va manifestar a TV3 que fins al dia abans de l’1-O, si el govern espanyol ofereix un referèndum acordat, ho paren tot. Divendres passat va enviar una carta en aquest mateix sentit a Rajoy amb còpia al rei.

Per què? Si tot s’ha fet segons la legalitat; si la UE ens acabarà acceptant com a estat membre; si el resultat serà vinculant en 48 hores sigui quina sigui la participació i encara que el sí guanyi per un sol vot... Per què parar-ho tot i acordar un referèndum amb l’estat espanyol? Amb aquestes condicions ja aprovades pel Parlament, l’1-O (si arriba a executar-se amb normalitat) està guanyat de sobres.

Per què arrisca Junts pel Sí un 1-O que està guanyat a canvi d’un referèndum posterior, pactat i en què, per tant, el no podria arribar a guanyar?

Algú argumentarà que implementar el nou estat és més fàcil si les dues parts estan d’acord amb el resultat. Reduiria problemes econòmics i crispació. Però em costa pensar que només per una execució més còmoda algú cancel·li un dia abans el que tant ha costat.

L’altra possibilitat és que, sabent que Rajoy no cedirà, oferir un referèndum pactat reforça la legitimitat d’un procés unilateral. O sigui, un farol. Però no. Puigdemont ho diu seriosament. Seria molt cínic oferir un plebiscit acordat senzillament per legitimar l’unilateral. L’oferta és real i sincera. I a més s’ha fet per escrit. Quins són els veritables motius d’aquesta oferta?

Els suggereixo un exercici. Pensin amb sinceritat les possibles respostes i anotin-les. Trobaran a les seves pròpies respostes els arguments de les següents persones: (1) qui nega la legalitat de l’1-O; (2) qui adverteix de la impossibilitat pràctica de dur a terme unilateralment la independència, i (3) l’altra meitat de catalans, que demanem ser consultats segons una llei acordada per majoria absoluta amb tots els diputats dins del Parlament.

Més continguts de