Opinió 21/09/2013

És que no hi ha ningú amb un poc de seny dins el PP?

i
Pere Sampol I Mas
3 min

El Partit Popular ha aconseguit una gran implantació a les Illes Balears. Aglutina una àmplia franja electoral que va del centre a l'extrema dreta. Hi conviuen empresaris i treballadors, universitaris i gent sense estudis. Sense cap dubte és el que es diu un partit de masses.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Pel que fa a l'encaix de les Illes Balears dins l'estat espanyol, fins a l'arribada al poder de José Ramón Bauzá, el Partit Popular s'havia manifestat reivindicatiu en qüestions de finançament autonòmic i d'inversions estatals; mentre que havia tractat la qüestió lingüística amb una certa ambigüitat, desplegant una bona normativa en matèria d'ús de la llengua catalana, al mateix temps que feia aclucades d'ull al seu electorat més espanyolista fent bandera de la defensa de les modalitats insulars. A la majoria de pobles on governa practicava, i encara practica, una política lingüística amb absoluta normalitat pel que fa al tractament del català com a llengua pròpia de les Illes Balears.

De cop i volta, però, amb el pacte de Bauzá amb l'ultranacionalista Delgado, el PP fa un canvi radical. Abandona la reivindicació econòmica al govern central. Les intervencions públiques dels membres del Govern de cada vegada són més en castellà, així com la publicitat institucional. La televisió pública emet les pel·lícules en castellà, tot i que n'hi hagi versions doblades al català. I, el més greu, comença una ofensiva contra l'ensenyament en català. Primer, mitjançant l'ordre que permetia als pares elegir la llengua vehicular en l'ensenyament dels seus fills -la sorpresa fou estrepitosa quan prop del 90% dels pares elegiren el català-. A partir d'aquí els despropòsits s'han convertit en autèntics disbarats, fins a l'aprovació del famós Decret de Tractament Integrat de Llengües, que, amb l'excusa d'introduir l'aprenentatge de l'anglès, regula les hores d'ensenyament en tres idiomes (català, castellà, i anglès) amb l'única intenció de carregar-se l'ensenyament en llengua catalana, que fins ara havia garantit el coneixement dels dos idiomes oficials en acabar el cicle educatiu obligatori.

Aquesta basta maniobra no ha enganat ningú. Tothom sap quina és la vertadera intenció de Bauzá. El problema és que, per atacar la llengua catalana, no dubta a l'hora d'hipotecar el futur de tot el sistema educatiu de les Illes. I d'això en són conscients els professors, els pares i qualsevol persona que tengui un mínim de sentit comú. Perquè és evident que introduir l'ensenyament d'un terç de les assignatures en anglès -una llengua que la majoria d'alumnes i de professors no dominen- és un disbarat tan descomunal que no té cap explicació raonable, si no és per l'obra d'un fanàtic que té el raonament obnubilat per una obsessió malaltissa. I la comunitat educativa (professors, pares i alumnes) ha passat de la perplexitat a una oposició frontal, amb una mesura de força inèdita en la història de tot l'estat espanyol: la convocatòria d'una vaga indefinida.

De tot plegat, el que més sorprèn és el silenci dins el mateix PP, més semblant al silenci dels anyells que a la disciplina de partit. Aquí no hi val el compliment del programa electoral, perquè aquesta capbuidada no hi figurava. Tampoc no hi val la defensa de la democràcia, ja que els pares i els consells escolars s'han manifestat de manera clara a favor de l'ensenyament en català. Ni hi val la bona intenció d'introduir el coneixement de l'anglès, rebutjat per tots els tècnics de la Universitat i de la mateixa conselleria. No, no hi ha cap excusa perquè dins el PP, dins aquest partit que té més de 17.000 afiliats -diuen ells-, no se senti ni una veu discrepant. D'aquestes 17.000 persones, dels centenars de regidors, batles, consellers, diputats i alts càrrecs del govern, ¿no n'hi ha cap que tengui un mínim de sentit comú per dir basta?

He conegut molts d'afiliats, càrrecs públics i votants del Partit Popular. A vosaltres m'adreç. Sé que, per la vostra formació, us consta que aquest decret és inaplicable, que ha violentat el col·lectiu de professors i que provocarà una degradació de l'ensenyament, especialment del públic. I, malgrat tot, callau. Per què ens feis això? No és només Bauzá qui ataca la nostra llengua, el nostre sistema educatiu i el futur dels nostres fills; tots vosaltres en sou còmplices amb el vostre silenci. Tan poca autoestima teniu que no sou capaços de demanar que s'aturi aquesta autèntica salvatjada que s'està perpetrant contra els nostres infants i contra les futures generacions? No n'hi ha cap de vosaltres que tengui dos dits de seny i el coratge de dir prou?

stats