01/04/2012

Per a què serveix el nostre vot (si serveix)

2 min

Fins on arriba el mandat del nostre vot? On és el límit? Dit d'una altra manera: ¿quan un partit polític guanya unes eleccions, ja sigui per majoria absoluta, ja sigui per una majoria prou àmplia, quin marge té per aprovar les lleis que cregui convenients? ¿Fins on pot aplicar polítiques basades en la seva ideologia? ¿Fins on pot tibar l'argument del "No, és que a mi la gent m'ha votat perquè faci el que estic fent i com que la democràcia és el govern de la majoria i jo tinc la majoria, endavant les atxes"? ¿A un govern elegit a les urnes on li posem la línia que separa aplicar les polítiques que legítimament té dret a aplicar de passar-se per l'arc de triomf la voluntat majoritària dels ciutadans (i les ciutadanes)?

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Dos exemples. Majoria absoluta del PP a les Balears. I va Tutanramon Bauzá (simpàtic nom creació del sempre venerat Sebastià Alzamora) i decideix usar el seu poder total per eradicar el català. I com que al Parlament és impossible tombar-li la sinistra idea, la ciutadania surt al carrer majoritàriament. Resposta del tal Tutanramon? La desqualificació: "Això són quatre radicals, i una persona respectable com jo no farà cas de quatre radicals, oi? Per qui m'han pres?" Segon exemple: majoria absoluta del PP a Madrit (no ciutat, sinó concepte). Rajoy aprova una reforma laboral que és un nyap (naturalment que calia una reforma, però aquesta més que una reforma és una broma). Milers de persones surten al carrer per rebutjar-la. Resposta de la ministra de Treball (sic): "La sobirania nacional resideix al Congrés de Diputats".

¿Rajoy i Bauzá tenen dret a fer el que els roti? Sí, ja em conec la frase aquella de "ja els castigaran les urnes", però això serà d'aquí més de tres anys. I, mentrestant, això pot quedar com un solar. Per tant, pregunta a manera de resum: ¿les urnes han de permetre carta blanca o la democràcia també ha de tenir dics de contenció?

stats