04/12/2012

I què?

2 min

A Madrid, durant els actes de celebració del 30è aniversari de la victòria electoral de Felipe González, Rubalcaba ha tingut unes paraules per a Catalunya. "No tindríem el problema territorial que tenim si no tinguéssim una crisi", ha revelat. I tot seguit ja ha expressat el desig de "reformar la Constitució per avançar cap a un federalisme més marcat". (Pere Navarro no hi era.)

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Mentre esperem la transcendent reforma (amb una mica de sort, quan la reformin ja no hi serem) deixin-me fer unes consideracions a la frase. És una frase que vam sentir durant la campanya electoral, perquè la van dir polítics de tots colors. Sol emprenyar alguns sobiranistes de tota la vida, perquè la idea de vincular la crisi al sobiranisme té per objectiu treure'n el pedigrí i la legitimitat. De fet, en això els del PSOE s'assemblen als del PP. El ministre García-Margallo ha comparat la situació de Catalunya amb una malaltia. O sigui una febrada. Es tracta, sobretot, que no sembli un sentiment com el que ells tenen quan expressen el desig de no "trencar Espanya".

Doncs bé. Imaginem per un moment que té raó i que tots els que vam manifestar-nos l'Onze de Setembre i vam votar partits favorables al referèndum, ho vam fer asfixiats per la crisi econòmica. D'acord. I què? Què passaria si fos així? Per què hauria de ser això menys honorable i respectable que si fos un sentiment com el que figura que tenen ells per la pàtria? És com si diem que una dona deixa el seu home perquè al llit no la satisfà i que si la satisfés al llit, no el deixaria. Sí, molt bé. Doncs és una raó. I què? O és com dir que els que van votar el PP a les passades eleccions espanyoles ho van fer per la pèssima gestió del PSOE, perquè si el PSOE no hagués fet una pèssima gestió, no haurien votat el PP. D'acord. I què?

stats