10/07/2011

El racisme antiracista

1 min

L'escriptor Melcior Comes m'informa que a França està molt ben estudiada la tendència a practicar el "racisme antiracista". Es tracta, per exemple, de criticar desacomplexadament un negre per les seves actituds racistes cap als blancs. El que critica el negre en qüestió, sense adonar-se'n -siguem benèvols-, cau en la trampa dialèctica racista: generalitza, demonitza, estigmatitza. I així es va fent grossa la letal bola de neu.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Aquesta mena de comportament s'empara en el combat contra el discurs políticament correcte, certament tan pesat. El que passa és que hi ha el perill de passar-se. Al capdavall, els Albiol i companyia no fan sinó aprofitar-se d'aquest joc de la confusió. Algú amb més enginy que jo hauria d'inventar-se una fórmula per posar en evidència les trampes del discurs antipolíticament correcte.

Davant l'embolic ideològic i semàntic que vivim, res com un moralista com el filòsof i matemàtic pacifista Bertrand Russell, de qui s'acaba de publicar En què crec jo? (Proteus). És un llibret distret, del qual manllevo aquesta cita: "No hi ha cap mena de dubte que les persones continuaran mantenint aquestes creences [déu i la immortalitat] perquè són agradables, tan agradables com quan ens creiem a nosaltres mateixos virtuosos i als nostres enemics malvats". El racisme té molt a veure amb això: amb la necessitat d'afirmar-se focalitzant tots els mals en l'altre. L'antídot russellià: "La bona vida és la que està inspirada en l'amor i guiada pel coneixement".

stats