19/02/2018

La reaparició del barraquisme a Barcelona: problema i símptoma

2 min

El Somorrostro, la Perona, Can Valero, el Camp de la Bota, Can Tunis... Són noms que evoquen una Barcelona inimaginable per a molts joves d’avui en dia, però ben real des de finals del segle XIX i fins a finals del XX: la de les fustes, la ferralla i la uralita. La del barraquisme. Al litoral, a la Verneda, a Montjuïc, a la Rovira, al Carmel... A mitjans del segle XX hi havia unes 20.000 barraques a la ciutat i hi vivien entre 70.000 i 100.000 persones. Els cops de mall, les excavadores i els reallotjaments durant dècades -el Somorrostro el 1966 i la Bota i la Perona el 1989- van permetre a l’alcalde Maragall donar per liquidat el fenomen a tocar dels Jocs Olímpics. Ara, quasi 30 anys després, la cosmopolita i referencial Barcelona torna a haver de gestionar amb certa inquietud un fenomen similar.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

En realitat, el barraquisme no va acabar mai de desaparèixer del tot. El nucli del camí de la Cadena, amagat al recinte fabril de Can Batlló (Sants-Montjuïc), s’ha mantingut tan invisible com real tots aquests anys. I quan desaparegui del tot, segurament durant aquest 2018, tindrà assegurat el relleu. L’Ajuntament de Barcelona té comptabilitzats 72 assentaments de barraques i gairebé 500 persones vivint-hi, com expliquem avui a la secció de Societat. És evident que les dimensions no són comparables a les de fa 30 anys, però la xifra d’assentaments és la més alta de l’últim lustre.

L’escenari és similar: el desig de trobar feina i tenir un futur millor va dur milers de persones a Barcelona entre les dues exposicions universals (1888 i 1929) i després als anys 50 i 60, i la ciutat no ho va poder digerir en cap de les dues ocasions per falta d’infraestructures i de polítiques socials. Ara el problema és l’espai, l’habitatge social, perquè de protocols n’hi ha, incloent-hi els pensats per superar les diferències culturals que generen les diverses procedències dels que es veuen abocats a viure en barraques -la majoria subsaharians i de l’Europa de l’Est.

La solució és complexa. La del broc gros de fa dècades -els barris construïts ad hoc - no és factible ara per les dimensions del cas i per l’espai disponible. I segurament tampoc és aconsellable en clau de cohesió social. Però, a més, el fenomen és també un símptoma més dels greus problemes d’habitatge que té Barcelona, sobretot del destinat a polítiques socials. I és en aquest context que caldrà gestionar-ne la solució.

stats