30/03/2012

La vaga recull un malestar real que Rajoy no pot ignorar

2 min

La vaga general va recollir ahir al carrer el malestar que s'ha instal·lat en el cos social, fruit d'una crisi per a la qual ningú no veu una sortida fàcil. La reforma laboral, les retallades i la falta de perspectives van quallar ahir en una jornada que no va paralitzar el país, però que el va deixar funcionant a mitges. Més enllà de la disparitat de xifres sobre el seguiment de la convocatòria, amb valoracions triomfals dels sindicats convocants i minimitzadores del govern, la vaga general va tenir un ressò important i uns serveis mínims respectats, però no sempre amb una cara amable. La participació violenta de sectors minoritaris va rebentar la protesta, especialment a Catalunya, on la manifestació central de Barcelona va ser del tot distorsionada. És una llàstima: la imatge dels aldarulls afebleix i deslegitima molt la convocatòria, i en conseqüència la posició dels sindicats -que ahir reclamaven calma i seny- a l'hora d'exigir canvis en la reforma laboral.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

La vaga general que el president espanyol, Mariano Rajoy, irresponsablement ja va donar per descomptada quan va anunciar la reforma laboral i que els sindicats li han plantat ràpidament al davant deixa una situació massa tensa. Si el govern Rajoy, com sembla, no obre cap via de diàleg social, i els sindicats compleixen l'amenaça d'incrementar la conflictivitat, podem avançar de forma perillosa cap a un escenari a la grega, on en dos anys hi ha hagut disset vagues generals en un clima cada cop més radicalitzat: en l'aturada de 48 hores del febrer les flames van cremar una cinquantena d'edificis a Atenes.

El govern de Rajoy, per tant, faria bé de no ignorar, no ja els sindicats, sinó el malestar real i en bona mesura comprensible que catalitzen. Per molt que Europa i els mercats imposin l'austeritat, per molt poques sortides que hi hagi a l'asfíxia financera, alguns gestos s'han de fer, si més no per evitar entrar en una espiral de protestes i impotència.

stats