23/09/2011

El refugi dels canalles

2 min

Segurament ja deuen saber que fa un parell de dies va ser detingut a Mallorca -a la localitat costanera de Cala Rajada, al municipi de Capdepera- un membre d'Al-Qaida. Presumpte membre, vaja. El personatge, per les fotos, deu tenir una trentena d'anys, du la barba tallada al més pur estil Mustafà i és de nacionalitat cubana. Es fa dir Khalid Syif Allahu Almaslul, encara que el seu nom real és el no menys aparatós José Ernesto Feliu Mora. A més de simpatitzant del difunt Bin Laden el tal Khalid deu ser una mica curt, perquè es dedicava a difondre per internet missatges de ple suport a la Jihad islàmica, la qual cosa va facilitar extraordinàriament la seva detenció. De fet, van ser els serveis d'intel·ligència anglesos els que alertaren els espanyols del fet que el tal Khalid havia entrat en contacte amb dirigents d'Al-Qaida. Els trenta agents de la Guàrdia Civil que van irrompre al seu domicili (que entrin de cop trenta guàrdies civils a casa teva deu ser un ensurt considerable) van trobar més de 1.200 vídeos sobre terrorisme islàmic que el mateix Khalid, amb la discreció que el caracteritza, havia penjat a YouTube.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Així doncs, mentre l'Audiència Nacional s'encarrega d'aclarir si el cubà és realment un terrorista d'Al-Qaida o un sonat pur i simple, els mallorquins han anat reaccionant a la notícia. La gran majoria ho ha fet amb la tèbia indiferència amb què els illencs acostumen a respondre a qualsevol novetat que no guardi relació amb el noble ideal de fer diners fàcils, però tampoc no han faltat els perspicaços analistes que busquen els vincles profunds entre la dictadura castrista i l'integrisme islàmic (en efecte, tant els uns com els altres no suporten els EUA, però fins ara no havien dit res de Mallorca), ni tampoc els que afirmen que l'illa està plagada de salafistes que van fent la viu-viu gràcies a la permissivitat de les autoritats locals i per culpa d'aquests progres que tot el dia estan cuinant cuscús dins una haima, amb un mocador palestí al coll. No es descarta demanar-li a Pilar Rahola que es desplaci a l'illa per posar una mica de llum sobre l'assumpte.

És possible que la presència d'un paio d'Al-Qaida a Mallorca tingui a veure amb les raons esmentades, però jo m'inclino més aviat per pensar en la curiosa atracció que ha exercit sempre Mallorca entre la delinqüència de tot color, començant per una bona part de la seva classe política i empresarial. Per aquí han passat mafiosos de totes les nacionalitats, criminals de guerra en recerca i captura, narcotraficants de gamma alta, baixa i mitjana, playboys de reputació nefasta, avions de tortura de la CIA, etarres en ple exercici, assassins a sou i tot el que vostès vulguin. Per què no havia d'haver-hi també representació de l'organització terrorista més famosa del món, ni que es trobi ja en hores baixes? Quan Samuel Jonson va afirmar que sovint el patriotisme és el darrer refugi dels canalles, en realitat estava pensant en Mallorca (que, com tothom sap, està farcida de patriotes).

stats